Nederland heeft juist weinig betaald verlof

Niet in Nederland, maar in Litouwen hebben werknemers de meeste vrije dagen. Ons land is hekkensluiter met 28 betaalde vrije dagen. Geen reden dus, om deze ter discussie te stellen, vindt vakbond FNV.

Werkgeversorganisatie AWVN meldde vorige week, het aantal vrije dagen van Nederlandse werknemers op de agenda van het CAO-overleg te zetten. Volgens directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid Hans van der Steen krijgen Nederlandse werknemers `gewoon erg veel vrije dagen`.

AWVN rekende voor dat 20 vakantiedagen wettelijk verplicht zijn, maar dat in de praktijk een aantal van 25 de norm is. Bovendien komen daar nog ongeveer 10 ADV-dagen bij. Volgens AWVN heeft de gemiddelde Nederlandse werknemer bovendien een stuwmeer van 18,5 vakantiedagen.

Vakantiestuwmeer komt door overwerk
Vakbond FNV heeft het helemaal gehad met het verhaal dat Nederlanders zo veel vrije dagen hebben. Want als het gaat om verplicht vrije feestdagen, komen we er in vergelijking met het buitenland juist bekaaid vanaf. Wat betreft het gemiddeld aantal vakantiedagen eindigt Nederland in de EU op de vijfde plaats, blijkt uit cijfers van Eurofund.

Werknemers mogen niet-opgenomen vakantiedagen maximaal vijf jaar meenemen. Werkgevers vinden die opbouw van vakantiedagen vervelend, stelt de FNV, omdat ze de waarde daarvan op hun balansen moeten reserveren. De regering wil de opbouw overigens beperken tot slechts een half jaar.

FNV-woordvoerder Paulus Plas stelt dat stuwmeren met vakantiedagen meestal voorkomen bij bedrijven waar structureel wordt overgewerkt. Werknemers komen daardoor gewoon niet toe aan het opnemen van voldoende vakantiedagen.

Weinig vrij, want nauwelijks publieke feestdagen
Wie kijkt naar het buitenland, ziet dat Japan en India het grootste aantal publieke feestdagen hebben (16), terwijl Nederland met Groot-Brittannië en Australië het minst feestvieren op kosten van de baas (8 feestdagen).

Als je kijkt naar het totaal van het minimum aantal vakantiedagen (in Nederland 20) plus publieke feestdagen, scoort Litouwen met 41 dagen het hoogst, op de voet gevolgd door Frankrijk, Finland en Rusland (40). Ierland en Nederland zijn in Europa de hekkensluiters, met een totaal van 28 betaalde vrije dagen.

Vrije dagen opnemen verantwoordelijkheid werkgever
Werknemers zijn geneigd eerst ADV-dagen op te nemen, voordat ze aan hun vakantiedagen beginnen. Want ADV-dagen zijn gevormd uit opgespaarde vrije uren, die niet worden uitbetaald. Zo kan iemand met een contract van 36 of 38 uur toch 40 uur per week werken.

De FNV wijst er op dat de manier waarop teveel gewerkte tijd wordt opgenomen, de verantwoordelijkheid is van de werkgever. In principe moet je ADV-dagen elke maand opnemen. Bovendien vervallen ADV-dagen die je niet hebt opgenomen aan het einde van het jaar.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?