Personeelsnet

Modaal netto maandsalaris gaat in 2021 met 45 euro omhoog

Nederlanders met een modaal inkomen (€2.778), kunnen in 2021 gemiddeld op 45 euro meer nettosalaris per maand rekenen. De stijging van 2 procent komt door lagere belastingen en een hogere arbeidskorting.

Dit blijkt uit de berekeningen die HR-dienstverlener Visma | Raet direct na het bekendmaken van de Rijksbegroting heeft uitgevoerd. In de berekening is geen rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de pensioenpremies.

Ook meer salaris bij minimumloon
In de rijksbegroting is aangekondigd dat onder meer de ouderenkorting wordt verhoogd en dat er wordt geschoven tussen de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Deze voorgenomen maatregelen hebben gevolgen voor de persoonlijke situatie van werkend Nederland.

De belangrijkste overige conclusies luiden als volgt:

  • Werknemers met een modaal inkomen gaan er in 2021 netto 45 euro per maand op vooruit (+2 procent).
  • Medewerkers die twee keer modaal verdienen, zien hun nettosalaris stijgen met 50 euro per maand. Dit is een stijging van 1,4 procent.
  • Nederlanders die in 2020 het minimumloon verdienen, krijgen er in 2021 25 euro per maand bij. Dit is een stijging van 1,6 procent.

Salarissen gaan 2021 toch omhoog
Uit eerder onderzoek van Visma | Raet onder ruim 1.000 Nederlanders bleek dat driekwart nog verwachtte dat hun salaris zou gaan dalen. Volgens 40 procent zou de coronacrisis hiertoe de aanleiding zijn. Maar uit de doorrekening blijkt nu dus, dat de salarissen volgend jaar toch omhoog gaan.

Overigens zegt dit niet meteen alles over de koopkracht van mensen, want daarin spelen ook zaken en rol als de ontwikkeling van prijzen en overige belastingen. Deze berekening laat alleen zien dat onderaan de streep een hoger bedrag komt te staan op de salarisstrook van medewerkers in Nederland.

Bruto/netto salarischeck
Visma | Raet heeft een bruto/netto proforma check online gezet, waarmee iedereen zelf het effect van de nieuwe Rijksbegroting op het eigen salaris kan uitrekenen. Hierin zijn de meest actuele wetswijzigingen verwerkt, zodat iedereen inzicht krijgt in wat hij of zij netto in 2021 overhoudt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?