Personeelsnet

Misschien komt uw volgende sollicitant ook wel uit het VK

Het leek eerst een reflex na het referendum, maar nu de Brexit-datum nadert, zoeken inwoners van het Verenigd Koninkrijk nog steeds naar een baan buiten hun landsgrenzen. Ook Nederland is in trek: 8 procent zoekt naar werk in ons land.

Onderzoeksgegevens van vacaturesite Indeed wijzen uit dat het percentage Britse werknemers dat zoekt naar functies in de EU, met 15 procent is gestegen is ten opzichte van de periode vóór het referendum.

Duizenden Britten zoeken naar werk in de EU
In de weken vlak na de uitslag van het referendum op 24 juni 2016, was er een flinke stijging in het aantal Britse werkzoekenden dat op zoek ging naar functies binnen de EU. Duizenden inwoners van het VK, bekeken eventuele opties om hun thuisland te verlaten. Daarbij gaat het waarschijnlijk niet alleen om Britten, maar ook om werknemers die vanuit andere landen naar het VK zijn gegaan om daar te werken.

Hoewel die piek snel weer afnam, was er in 2017 en 2018 een constante groei zichtbaar, die duidt op een meer volhardende trend. Nu de Brexit (maart 2019) in zicht komt, is het aantal zoekopdrachten weer toegenomen tot zijn oorspronkelijke omvang. In het eerste kwartaal van 2018 zochten 15,2 procent meer Britten naar een baan binnen een ander EU-land dan in de jaren voorafgaand aan het referendum.

Stijging in zoektocht naar Nederlandse banen
Onder de Britten die op zoek gaan naar een baan in een ander EU-land, is Ierland het populairst, met 21,4 procent van de zoekopdrachten, gevolgd door Frankrijk met 17,5 procent. Een percentage van 7,9 ziet een baan in Nederland wel zitten, wat ons land op de zevende plaats zet van populairste werkplekken onder Britse werkzoekenden.

Verschillende gebeurtenissen gaan de zoektocht naar banen in Nederland de versterken. Zo kondigde Unilever onlangs aan zijn hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen, opent The Royal Bank of Scotland binnenkort een Europees hoofdkantoor in Amsterdam en worden veel dochterondernemingen van de bank in het Verenigd Koninkrijk juist gesloten. Daarnaast maakte het European Medicine Agency (EMA) bekend zijn hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?