Personeelsnet

Meeste Nederlanders zijn dik tevreden met hun salaris

Tweedede van de Nederlanders zijn tevreden met hun salaris. Dat geldt vooral voor mannen, want veel vrouwen zouden wel graag wat meer gaan verdienen. Maar vrouwen zijn niet erg hoopvol dat dit ook snel gaat gebeuren.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim duizend Nederlanders.

Geen hoge verwachtingen over salarisgroei
Bijna één op de drie Nederlanders verwacht in 2020 meer te gaan verdienen ten opzichte van 2019 en maar zeven procent verwacht dat het salaris in 2020 daalt. De overige 61 procent denkt dat hun salaris in 2020 gelijk blijft.

Twee derde van de Nederlanders (62%) is tevreden met zijn huidige salaris, terwijl 38 procent aangeeft meer te willen verdienen.

Salaris van vrouwen blijft achter
Vrouwen zijn met 42 procent overigens minder te spreken over hun salaris dan mannen, waarvan 34 procent aangeeft niet tevreden te zijn. Daar komt bij dat een lager percentage vrouwen (27%) verwacht dat hun loon in 2020 zal stijgen, terwijl mannen met 37 procent beduidend positiever zijn

Daarnaast is men in Oost-Nederland met zeventig procent het meest tevreden met het salaris. In West-Nederland zijn de respondenten met 42 procent beduidend minder te spreken over de hoogte van hun inkomen.

Een derde fulltimers verdient minder dan modaal
Het modale inkomen ligt in Nederland op € 3.000,- bruto per maand. In totaal blijkt 34 procent van de Nederlanders in fulltime dienstverband minder dan modaal te verdienen. 36 procent van hen heeft een modaal inkomen en 29 procent verdient boven modaal.

Van deze fulltimers is 34 procent ontevreden over de hoogte van het salaris, terwijl 66 procent het prima vindt. Of de respondenten die beneden modaal verdienen vaker ontevreden zijn over het salaris is niet onderzocht.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?