Personeelsnet

Lekker op vakantie, maar bezorgd om de collega’s

Het voelt toch niet helemaal goed, als je op het stand ligt met een cocktail, terwijl je collega’s moeten buffelen om het werkrooster in te vullen. De drukte op de werkvloer maakt dat een deel van de werknemers zich bezwaard voelt om vakantiedagen op te nemen, vooral in de persoonlijke dienstverlening en de zorgsector.

Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group .

Vooral in de persoonlijke dienstverlening
In de persoonlijke dienstverlening (zoals kappers), binnen de culturele sector en de financiële dienstverlening voelt men zich het meest bezwaard om op vakantie te gaan. De belangrijkste reden hiervoor is drukte op de werkvloer en dat collega’s met meer werk worden opgezadeld wanneer zij op vakantie gaan.

Ook blijven werkzaamheden stil blijven liggen, aangezien zij de enige zijn die het werk kunnen verrichten. In het onderwijs gaan de meesten wel met een gerust hart op vakantie, want de scholen zijn toch dicht.

Vakantiestress door gaten in planning
In zorg voelt één op de vijf werknemers zich bezwaard om op vakantie te gaan. De belangrijkste reden is dat er te weinig personeel is om de planning rond te krijgen. Deze reden wordt, in vergelijking met andere sectoren, het meest genoemd in de zorg, vooral door 35 tot 44-jarigen.

Het grote personeelstekort en de vakanties van collega’s zorgen ervoor dat het niet lukt om alle gaten in de roosters te dichten. De reden om collega’s niet te willen belasten met extra werk speelt voor al van 18 tot 34-jarigen. Meer ervaren werknemers in de zorg geven juist als bezwaar aan dat zij de enige zijn die een taak kunnen uitvoeren.

Jonge werknemers voelen zich sneller bezwaard
Opvallend is dat jonge werknemers zich een stuk sneller bezwaard voelen om op vakantie te gaan dan oudere werknemers. 36 Procent van de 18- tot 24-jarigen voelt zich bezwaard. Het meest genoemde bezwaar is dat het al druk is op het werk en ze collega’s niet willen opzadelen met nog meer werk.

Daarnaast komt voor een deel de werkzaamheden stil te liggen als zij op vakantie zijn, omdat ze de enige zijn die dit werk kunnen uitvoeren. Oudere werknemers voelen zich minder snel bezwaard om op vakantie te gaan, slechts 12% van de 50-plussers voelt zich bezwaard.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?