Personeelsnet

Veel meer HR-vacatures dan voor de coronacrisis

Er komt maar geen einde aan de stijging van het aantal openstaande vacatures in Nederland. Nu de economie aantrekt, gaan we weer volop consumeren. Gevolg is een schreeuwend tekort aan arbeidskrachten, zoals chauffeurs en bezorgers. Maar ook in de HR is de vraag naar personeel enorm gestegen en zijn er nu ruim 40% meer HR-vacatures dan voorheen.

Op dit moment ligt het totale vacature-aantal 22,5 procent boven het niveau van voor de uitbraak van het coronavirus. Dat is niet zomaar vanzelfsprekend, omdat in buurland België het aantal vacatures nog steeds onder het niveau ligt van voor de pandemie. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van vacaturewebsite Indeed.

Opvallend is de grote vraag naar HR-professionals. Waar vorig jaar augustus het aanbod van HR-vacatures nog met meer dan de helft was gedaald, is dat nu omgeslagen naar een plus van ruim 40 procent.

Coronacrisis zorgde voor dip in vacatures
“Ieder land koos voor een andere aanpak om werkloosheid tegen te gaan, met een andere uitwerking op de economie en het aantal banen”, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor de strategie bij Indeed. In Nederland zijn door tegemoetkomingen in loonkosten veel banen behouden, in tegenstelling tot België waar werkgevers hun medewerkers tijdelijk mochten ontslaan.

 “Wel leidde de pandemie tot een dip in het aantal vacatures, iets dat wij ook terugzien in het werkloosheidspercentage. In de zomer vorig jaar lag het vacatureniveau bijna veertig procent lager dan voor de pandemie. Nu de economie is aangetrokken, is het aantal openstaande vacatures zo hoog dat dit maar lastig gevuld kan worden. Vrijwel iedere sector schreeuwt om nieuwe arbeidskrachten”, zegt Vissers.

Vacaturetrends 2021

Veel vacatures in de zorg, maar ook bij cultuursector
Na een dip in de zomermaanden, is het aantal zorgvacatures voor verpleegkundigen, artsen en chirurgen weer flink aan het toenemen. In de verpleegkunde is sprake van een stijging van 44 procent, voor artsen en chirurgen is dit twintig procent. De thuiszorgsector toont voor het eerst sinds lange tijd ook weer positieve cijfers (+2,4).

Het vacatureniveau in de kunst- en cultuursector ligt op dit moment meer dan dertig procent boven het niveau van februari vorig jaar, en zestig procentpunt boven het dieptepunt in mei. Vissers: “De cultuursector is een van de hardst getroffen sectoren met betrekking tot werkloosheid. Een opmars die te danken is aan de heropening van bijvoorbeeld theaters en poppodia. Zodra de totale capaciteit weer mag worden gebruikt, zal dit percentage naar verwachting nog verder toenemen”.

Groot tekort aan chauffeurs en bezorgers
Het aantal vacatures in de sector voor chauffeurs en bezorgers is op dit moment het hoogste van alle sectoren, namelijk 45 procent boven het niveau van voor de pandemie . “Doordat de economie weer aantrekt, wordt steeds meer geconsumeerd. Dit heeft direct een effect op de vraag naar vrachtwagenchauffeurs” stelt Vissers. De sector omvat echter niet alleen chauffeursdiensten, ook maaltijd- en boodschappenbezorgers vallen hieronder. “Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de groeiende vraag naar flitsbezorgers, de snelle bezorgdiensten van boodschappen per fiets”, besluit Vissers.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?