Amazon wil werknemers met computergestuurde handen

Met de robotisering verdwijnt het saaie en zware werk voor werknemers. Voor medewerkers blijft niet-routinematig werk over, zoals het controleren van de robots en andere machines. Tegelijkertijd laat een uitvinding van Amazon zien dat robotisering er ook toe kan leiden dat mensen een verlengstuk worden van de machine.

Internet-gigant Amazon is een koploper op het terrein van automatisering en robotisering. Om de hele wereld tijdig van spullen te voorzien, behoren de magazijnen van dit bedrijf tot de modernste ter wereld.

100.000 robots
Bij het bedrijf werken méér dan 550.000 werknemers èn minstens 100.000 robots. Robots nemen het routinematige en zware werk voor hun rekening. Mensen zijn nodig om te controleren of de robots hun deel van het werk goed uitvoeren. En om goederen uit het magazijn te halen die op één op andere manier een vorm of een formaat hebben dat weinig standaard is en waarmee robots niet goed overweg kunnen.

Een bijkomend voordeel van robots blijkt dat in hun deel van de loodsen geen loopruimte voor mensen nodig is, zodat de ruimte effectiever kan worden benut. Ook hoeven werknemers minder te lopen, waardoor ze voor Amazon productiever kunnen zijn.

The New York Times heeft hierover een interessant verhaal gemaakt met video en veel foto's. "Robots en medewerkers zijn samen één team", aldus een Amazon-werknemer.

Menselijke robots
Toch blijkt de praktijk minder rooskleurig. Werkgever Amazon wordt er steeds vaker van beschuldigd dat zij medewerkers niet alleen slecht betaalt, maar dat ze hen ook tot menselijke robots maakt.

In the Guardian doet Aaron Callaway, een Engelse werknemer, een boekje open over Amazon. "Mijn belangrijkste interactie is met robots."

Callaway heeft net als zijn robot-collega's te maken met hoge productie-eisen. Zo heeft hij 15 seconden om een artikel te scannen èn in de juiste doos te doen. Als hij deze norm niet haalt, bijvoorbeeld doordat hij naar het toilet gaat of even water drinkt, krijgt hij een waarschuwing van zijn manager.

Armband
Innovatief als Amazon is, heeft het bedrijf patent aangevraagd op een vinding waarmee het letterlijk zijn werknemers kan besturen. Dankzij tracking software in een armband weet Amazon precies waar de handen van de werknemer zijn. Door trillingen in de armband leidt een computer de werknemer naar het juiste artikel dat uit het schap moet worden gepakt.

Een bijkomend voordeel voor de werkgever is dat Amazon nauwkeurig kan volgen wat de handen waarvoor het bedrijf betaalt, verder allemaal uitspoken aan niet-productieve zaken.

Zo bouwt Amazon aan een bijzonder team waarbij de robot niet alleen een verlengstuk is van de mens, maar de mens soms ook letterlijk wordt bestuurd door een computer.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?