Kantoortuin geeft stress; maak voor iedere 5 tot 10 werkplekken een stilteplek

Acht van de tien bedrijfsartsen merkt dat werknemers stress krijgen van de kantoortuin. In open kantoorruimtes moet daarom een minimumaantal stiltewerkplekken komen om zonder afleiding te kunnen werken. Dat zou kunnen helpen om het ziekteverzuim onder mensen met een kantoorbaan terug te dringen.

Dat zegt Erwin Speklé, senior ergonoom bij ArboUnie in het TV programma De Monitor. Het programma bevroeg ruim negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Speklé wijst op Noors onderzoek waaruit blijkt dat mensen die in een open kantoorruimte werken, een hoger risico lopen op ziekteverzuim. Het aanbieden van stilteplekken kan het verzuim reduceren volgens de onderzoekers. Speklé wil dat de zogenoemde NEN-norm wordt aangepast. “Afhankelijk van het soort werk, heb je voor iedere vijf tot tien werkplekken een stilteplek nodig.”

Bedrijfsartsen zien nadelen van kantoortuin
Vermoeidheid, concentratieverlies, stress en hoofdpijn. Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die werken in een kantoorruimte zonder scheidingswand, oftewel een kantoortuin. Zo'n 80 procent van de bedrijfsartsen hoort dat werknemers stress ervaren in een open kantoor. Zestig procent noemt hoofdpijn en ruim een derde zegt dat patiënten een burn-out melden als gevolg van de kantoortuin.

De NVAB stelt dat een koptelefoon opzetten niet helpt, want dat is een ‘escape’ en geen echte oplossing. ‘Goede arbeidsomstandigheden zijn maatwerk; wat voor de één werkt is juist ziekmakend voor de ander’, stelt de NVAB. 

Norm moet worden aangepast
De organisatie van bedrijfsartsen mist aandacht voor echt preventiebeleid, zoals gezonde inrichting van werkplekken.

Volgens Speklé moeten de huidige afspraken over de inrichting van kantoorruimtes worden aangepast. Die afspraken zijn vastgelegd in een tien jaar oude NEN-norm, de NEN 1824 – 2010. In die norm staan ergonomische eisen voor de oppervlakte van werkplekken in kantoren, zoals onder andere het minimumaantal verplichte vierkante meters voor de werktafel van de werknemer.

Vast aantal concentratieplekken
Die norm is niet met de ontwikkeling van de werkplek meegegroeid, want er staat niets in over de verhouding tussen de open werkruimte en stilteplekken.

Speklé: “In een open kantooromgeving moet een vast aantal concentratieplekken per zoveel werknemers worden vastgelegd. Net als dat je per zoveel werknemers een vast aantal toiletten moet hebben. Het is belangrijk dat mensen kunnen werken op een plek waar ze wíllen werken en dat ze zich niet gevangen voelen in een grote ruimte. Als mensen zelf kunnen kiezen hoe ze hun werk inrichten, heeft dat een hele positieve invloed.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?