Jonge werknemer wil vooral leren wat werken is

Werken in het midden- en kleinbedrijf blijft het meest populair onder studenten en starters. Slechts 6 procent wil na de studie een eigen bedrijf oprichten. Liever doen starters (eerst) werkervaring op.

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek onder 1800 hbo- en wo-studenten en starters, uitgevoerd door Studentalent, dat studenten en starters aan (tijdelijk) werk helpt.

Hun eerste werkervaring doen studenten en starters het liefst op in een internationaal of commercieel bedrijf. Studenten en starters willen vooral ontdekken hoe het werkende leven is, waarbij ze learning on the job belangrijker vinden dan een speciaal traineeship.

Nieuwe Werken hoeft voor jongere nog niet
Werkgevers die zich op de arbeidsmarkt onderscheiden met Het Nieuwe Werken, zullen jongeren daar niet snel enthousiast mee maken. Zij geven namelijk weinig om thuiswerken, een flexibele werkplek of flexibele kantoortijden.

Wat de groep starters en studenten wél belangrijk vindt, is sfeer binnen het bedrijf en collega's om direct contact mee te hebben en van te leren.

Filmpjes, of het echte verhaal?
Wanneer studenten en starters de arbeidsmarkt op gaan, doen zij dit veelal online. Bij de werving is een recruitmentsite een belangrijk middel om met de doelgroep te communiceren.

Studenten en starters hechten nauwelijks waarde aan foto's en filmpjes (8%) op de site van de werkgever, omdat deze volgens hen `niet het echte verhaal van het bedrijf` vertellen.

Missie, vacatures en contactgegevens
Wel belangrijk vinden jongeren de missie en visie van een organisatie en de openstaande vacatures. Daarnaast is de grootste afknapper op de site van een mogelijke werkgever het ontbreken van contactgegevens (37%).

Het overgrote deel (78%) solliciteert het liefst met een mail en cv. Dat doen ze liever niet met een webformulier of via een profiel op LinkedIn. Bij de oriëntatie op mogelijke werkgevers, zoekt 92% nadere informatie over het bedrijf op Google.

Social media niet echt voor vacatures
Studenten die zich aansluiten bij een bedrijfsnetwerk via social media, doen dat omdat zij het bedrijf `gewoon leuk` vinden (57%). Openstaande vacatures zijn slechts voor een kwart een reden om een bedrijf te volgen.

Social media worden door de doelgroep vooral gebruikt voor het onderhouden van contact met vrienden, (laten) zien wat er zich afspeelt en uploaden van foto's en filmpjes. Facebook is met 80% verreweg het meest populair onder studenten en starters.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?