Personeelsnet

Jonge managers letten vaker op etniciteit van sollicitanten

Teams met een mix aan leeftijd, afkomst, ervaringsniveaus en geslacht leveren nieuwe inzichten op, die kunnen bijdragen aan de bedrijfsprestaties. Bij het aannemen van nieuwe medewerkers let één op de vijf managers daarom op de etniciteit van de sollicitant. Managers jonger dan 35 jaar doen dit beduidend vaker (22%) dan managers van 55 jaar of ouder (12%).

Dat blijkt uit de ManagementScore van ISBW, een representatief onderzoek onder ruim 500 managers in Nederland.

Liefst een ervaren medewerker
Ruim vier op de tien (44%) managers neemt het liefst een ervaren medewerker aan, tegenover slechts 20 procent die de voorkeur geeft aan een starter. Een kwart (26%) versterkt zijn team het liefst met iemand uit zijn eigen netwerk.

Voordat een nieuw teamlid daadwerkelijk wordt aangenomen, gaat 38 procent van de managers altijd de opgegeven referenties na. Dit doen oudere managers overigens vaker (43%) dan hun jongere collega’s (32%).

Soft skills belangrijkst
Na indiensttreding, hecht de manager vooral waarde aan de soft skills van de nieuwe medewerker. Als belangrijkste onderdeel van de beoordeling van medewerkers wijzen managers het samenwerkingsvermogen aan. Communicatie en vakinhoudelijke kennis staan respectievelijk op een tweede en derde plaats.

De grootste ergernis van managers is een passieve werkhouding van zijn medewerkers (27%). Maar ook medewerkers die problemen bij hun manager neerleggen zonder eerst zelf na te denken (24%) en medewerkers die continu klagen over hun werkzaamheden (19%) vormen grote ergernissen voor managend Nederland.

Diversiteit levert nieuwe inzichten
Rob Rijbroek, directeur ISBW: “Teams met een mix aan leeftijd, afkomst, ervaringsniveaus en geslacht brengen een ander soort dynamiek met zich mee dan homogene teams. Diversiteit resulteert in een situatie waarin individuele werknemers complementair zijn aan elkaar. Dit levert nieuwe inzichten op, die bij kunnen dragen aan de bedrijfsprestaties.”

Het is volgens Rijbroek belangrijk dat managers de sollicitatieprocedures altijd met een open blik ingaan. “Dat zij vooral kijken naar hoe een persoon het team kan aanvullen, hoe zijn of haar skillset aansluit bij het team en of het karakter van de persoon past bij die van de andere teamleden.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?