Hoge energierekening geen reden om naar kantoor te gaan

Het merendeel van de Nederlandse kenniswerkers vindt de kantooromgeving te druk en luidruchtig, waardoor zij zich niet kunnen concentreren. De helft is ontevreden met de onaantrekkelijke kantoorinrichting, terwijl zij ook klachten hebben over de klimaatbeheersing en de ergonomie op kantoor. Kenniswerkers werken dan ook graag thuis, ondanks de hoge energiekosten. Die zijn voor maar 15 procent een reden om uit besparing weer naar kantoor te gaan.

Als kenniswerkers op kantoor zijn, stellen ze hoge eisen aan hun werkplek. In deze krappe arbeidsmarkt doen werkgevers er daarom goed aan om aandacht te besteden aan de werkplekken op kantoor.
Daarbij loont het om werknemers mee te laten praten over de inrichting van hun werkomgeving, blijkt uit onderzoek (PDF) van onderzoekbureau Ruigrok dat is uitgevoerd in opdracht van facilitaire dienstverlener Sodexo.

Kenniswerker niet naar warm kantoor
Na de coronaperiode kijken werknemers anders aan tegen hun werkplek op kantoor. Bijna een kwart vindt dat de kantooromgeving is verslechterd, terwijl 43 procent vindt dat het thuis juist beter werken is.

Sinds de hoge energieprijzen was links en rechts de verwachting dat daardoor werknemers meer op kantoor zouden gaan werken in de winter. Toch geeft maar 15% van de kenniswerkers de energiekosten aan als reden om op kantoor te gaan werken. De meest genoemde redenen om wel naar kantoor te gaan, zijn betere samenwerking, persoonlijk overleg en (spontaan) contact met collega’s.

Inspraak werknemers zorgt voor verbinding
Het onderzoek laat flinke verschillen zien tussen kenniswerkers die wel en niet mochten meepraten over veranderingen van hun kantooromgeving. Meepraten leidt tot aanzienlijk meer tevredenheid over zowel de werkgever als de werkplek.

Werknemers die (zeer) veel mogelijkheden hebben gehad om mee te praten of -denken bevelen hun werkgever vaker aan vanwege de kantoorfaciliteiten. Zij kijken met een positievere blik naar hun werkgever en voelen dan ook meer verbinding met hun werk.

Sfeerloos kantoor met te weinig werkplekken
Wanneer kenniswerkers naar kantoor komen, treffen zij nogal eens een sfeerloos kantoor aan waar niet altijd genoeg werkplekken zijn. Ook hebben ze er last van als er niet voldoende mogelijkheden zijn om te vergaderen of om ongestoord te telefoneren. Dat is niet gunstig in deze krappe arbeidsmarkt, omdat de helft van de kenniswerkers hun werkgever al of niet aanbeveelt bij anderen vanwege kantoor- en thuiswerkfaciliteiten.

Onder werknemers die graag thuis werken is de meest genoemde reden (57%) dat zij dan ‘geen reistijd meer hebben’. Overigens is de ergonomie thuis ook niet altijd op orde, want 22% werkt thuis aan de keukentafel of eettafel. En nog eens 37% werkt thuis in de woonkamer,

HYBRIDE WERKEN: Geef uw beleid vorm met deze HR-tools

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?