FNV wil dat lonen voortaan minimaal meestijgen met de inflatie

Ondanks alle crises van de afgelopen jaren, is de Nederlandse economie van jaar op jaar gegroeid. De aandeelhouders van grote bedrijven hebben daar ook van geprofiteerd, maar werknemers merkten soms maar weinig van de explosieve winstgroei. Door de sterk stijgende inflatie steeg hun reële inkomen niet, ondanks dat soms wel hogere lonen zijn afgesproken in cao’s. Daarom eist vakbondsvoorzitter Tuur Elzinga nu dat de lonen voortaan ten minste meestijgen met de inflatie.

De werkgevers vrezen dat Nederland daarmee verwordt tot een ‘vechteconomie’. Maar FNV-voorzitter Tuur Elzinga (foto) legt de verantwoordelijkheid voor de scheefgroei die is ontstaan bij werkgevers, zolang zij weigeren de inflatie automatisch te compenseren in de lonen.

Roofbouw op lonen, inflatie compenseren
De vakbondsvoorzitter licht vandaag in het Financieele Dagblad toe dat de reële lonen nu automatisch dalen door de inflatie, waar de economie groeit. Hij noemt het “bizar” dat grote bedrijven recordwinsten maken en geld uitdelen aan de aandeelhouders, maar “roofbouw plegen op onze lonen”.

“Waarom vinden werkgevers het normaal om de stijging van hún kosten door te berekenen aan de klant,” stelt Elzinga, “maar geven ze niet thuis als wij ónze gestegen kosten van het levensonderhoud moeten doorberekenen?” De FNV-voorzitter zette op NPO-radio1 uiteen dat zijn vakbond weer zeer hoge looneisen zal gaan stellen, als werkgevers niet minimaal de inflatie gaan compenseren. Dat zou volgens hem ook nodig zijn in nieuwe cao's om het loonverlies van de afgelopen periode te repareren.

Voor elk tientje knokken
Het afgelopen jaar liet een grote stakingsbereidheid zien bij werknemers, waardoor de vakbond zich gesterkt voelt om hogere lonen te eisen. Volgens Elzinga moeten de vakbonden nu ‘elk jaar opnieuw voor hetzelfde tientje knokken’. Volgens de werkgevers leidt dit tot arbeidsonrust en zijn de vakbonden verantwoordelijk voor die ‘vechteconomie’, maar volgens Elzinga is dat een frame van de werkgevers waar de FNV ‘wel klaar mee is.'

Elzinga waarschuwt werkgevers: “We hebben afgelopen jaar gezien dat we hele forse loonsverhogingen in de cao's kunnen afdwingen met acties en stakingen. Dat zullen we komend jaar zeker weer doen als het nodig is, maar verwijt ons dan niet dat we bereid zijn terug te vechten als je ons eerst loon hebt afgenomen door de inflatie niet te compenseren.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?