Personeelsnet

Enthousiast, flexibel, gepassioneerd: vacatures lijken te veel op elkaar

Werkgevers omschrijven beschikbare functies nogal eens met dezelfde woorden. Hun vacatureteksten zijn doorspekt met termen als ‘enthousiast, flexibel en gepassioneerd’. Maar daarmee is het onderscheidend vermogen van die vacatureteksten niet erg groot. Met wat extra moeite, zou het beter kunnen lukken om de juiste kandidaat te selecteren.

Dat blijkt uit een analyse van miljoenen vacatures door vacaturesite Indeed. In een vijfde van alle vacatures vond Indeed het woord enthousiast, gevolgd door de karaktereigenschap flexibiliteit. Passie komt net iets minder vaak voor in vacatureteksten.

Niet elke vacature hoeft te verrassen
Volgens Sander Poos van Indeed blijkt het lastig voor werkgevers om origineel te zijn als het gaat om vacatureteksten. “Het is natuurlijk prettig om als werkzoekende relevant taalgebruik en terminologie te herkennen, dus niet elke vacature hoeft van begin tot het einde te verrassen. Toch adviseren we werkgevers sterk om al in hun vacatureteksten in te zetten op onderscheidend vermogen.”

Werkgevers zouden zich bij een vacature moeten afvragen wat er écht verwacht wordt van een kandidaat en of het noodzakelijk is om zaken expliciet te benoemen. Als voorbeeld noemt Poos de term ‘marktconform’, want “wat zegt dat nou eigenlijk echt?”

Werknemer zet in op ‘flexibel’, ‘creatief’ en ‘stressbestendig’
Naast vacatureteksten heeft Indeed ook cv’s onder de loep genomen. Uit die analyse blijkt dat Nederlandse werkzoekenden zichzelf het vaakst omschrijven als ‘stressbestendig’, ‘creatief’ en ‘flexibel’.

Het taalgebruik van werkzoekenden in cv’s sluit volgens Poos niet altijd aan bij dat van de werkgevers in vacatures: “Onze analyse toont bijvoorbeeld aan dat het woord ‘enthousiast’ in vacatureteksten het vaakst voorkomt en weer een stuk minder in cv’s. Andersom omschrijven sollicitanten zich in cv’s dolgraag als ‘creatief’ terwijl werkgevers daar in vacatureteksten vaak niet over beginnen.”

Kantoorjargon: van teamplayer tot go-getter
Naast vacaturejargon voor karaktereigenschappen of arbeidsvoorwaarden, heeft Indeed ook gekeken naar andere termen die op de dagelijkse werkvloer veel gebruikt worden. Dat leidt tot omschrijving in vacatures als ‘teamplayer, hands-on, agile en spin in het web’. Maar ook de afgekauwde ‘geen negen tot vijf mentaliteit’ staat nog altijd in bijna 12 duizend vacatures.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?