Personeelsnet

Eén op vijf Nederlandse bedrijven ontslaat medewerkers vanwege coronacrisis

De coronacrisis zorgt voor meer ontslagen bij bedrijven die daardoor zwaar getroffen zijn. In Nederland neemt het aantal ontslagen van vaste medewerkers bij één op de bedrijven toe. Flexwerkers hebben het nog lastiger, want ruim 30 procent van de bedrijven zegt de samenwerking met hen op. Verder grijpen bedrijven de coronacrisis aan om HR-processen opnieuw uit te vinden.

Een jaar nadat het coronavirus voor het eerst in Europa is gesignaleerd, bekijkt HR- en payrollspecialist SD Worx de schade voor het bedrijfsleven in acht verschillende landen, waaronder Nederland. Het bedrijf onderzocht de impact van corona op de lopende processen, financiële resultaten én op het welzijn van de medewerkers.

Eén op de zes bedrijven doen het nu beter
Veel bedrijven voelen de negatieve gevolgen van corona. Zo ziet ongeveer de helft (48%) van de ondervraagden de omzetcijfers zag dalen. Maar bij één op zes (17%) is dat heel anders: daar is zelfs sprake van een algemene vooruitgang.

“Een groot deel van de bedrijven heeft klappen heeft gekregen”, zegt Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland. “Vooral in de horeca (72%) en de entertainmentsector (76%) geeft driekwart van de Europese werkgevers aan enorm nadeel te ondervinden van de crisis. Tegelijkertijd lijken overheidssteun en de flexibiliteit van veel bedrijven ervoor te hebben gezorgd dat vele bedrijven in andere sectoren niet of minder ernstig werden geraakt.”

Kwart van de bedrijven ontslaat meer mensen
Bij ongeveer de helft (49%) van de Europese bedrijven blijft het aantal medewerkers stabiel. Bij een derde (32%) liep het personeelsbestand terug.

Het aantal ontslagen van vaste medewerkers nam bij ruim een kwart (26%) van de bedrijven toe. In Nederland de teller bleef steken op 20 procent. Het aantal stopzettingen van samenwerkingen met flexwerkers en tijdelijk ingehuurde werkkrachten nam met 28 procent toe tijdens de pandemie. In Nederland steeg dat aantal zelfs tot ruim 30 procent. Verder neemt 3 op 10 bedrijven in ons land minder nieuwe mensen aan.

Sommige bedrijven nemen meer personeel aan
In Nederland zegt 15 procent van de ondervraagden meer vaste personeelsleden aan te hebben genomen. Eén op de vijf bedrijven nam meer parttime medewerkers aan.

 “Werving kreeg zeker een deuk”, licht Bloem toe. “Het grootste aantal bedrijven dat meer mensen moest ontslaan, vinden we opnieuw terug in de horeca (44%) en de entertainmentwereld (39%). Toch wist ook hier de meerderheid stabiel te blijven. Er zijn een beperkt aantal organisaties die de crisis zelfs in hun voordeel konden gebruiken en teams wisten uit te breiden.”

Coronacrisis zorgt voor innovatie HR-processen
Gedwongen of niet, door de coronacrisis blijkt een behoorlijk aantal bedrijven te innoveren. Op Europees niveau versnelde één op drie (33%) van de bedrijven hun innovaties. Deze zijn vooral gericht op telewerken (35%), maar daarnaast ging ook één op de vier projecten over welzijn en gezondheid (26%) en het digitaliseren of automatiseren van HR (24%).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?