Door leenstelsel zoeken studenten meer vakantiewerk

De zoektocht naar zomerbanen is in 2018 veel groter dan in de voorgaande jaren. Studenten hebben veel belangstelling voor vakantiewerk, mogelijk omdat de basisbeurs is verdwenen en studenten nu een lening moeten afsluiten voor hun studie. De inkomsten uit vakantiewerk vormen daarvoor een welkome aanvulling.

Vacaturesite Indeed meldt dat werkzoekenden steeds vaker zoeken naar werk voor de zomerperiode, terwijl het aantal vacatures voor zomerbanen de afgelopen jaren stabiel blijft.

Vraag naar vakantiewerk stijgt sinds afschaffen basisbeurs
De stijging van het aantal zoekopdrachten van werkzoekenden naar zomerbanen houdt al jaren aan en lijkt dit jaar op weg te zijn naar een nieuw hoogtepunt. Anouk Kon van Indeed Benelux, denkt dat dit te maken heeft met recente wijzigingen in het onderwijsstelsel.

“In 2015 maakte de basisbeurs plaats voor een lening en sindsdien neemt het aantal zoekopdrachten naar zomerbanen alleen maar verder toe. Daarbij zijn er nog nooit zoveel hbo-studenten geweest als in het afgelopen studiejaar. Ook de universiteiten meldden een flinke stijging van het aantal eerstejaars. Kon: “Zomerbanen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt voor scholieren en studenten om bij te verdienen om de studie te bekostigen en in hun levensonderhoud te voorzien”, aldus Kon.

Werkgevers zijn eerder op zoek gegaan naar vakantiekrachten
Het aantal zomerbanen is de afgelopen jaren gelijk gebleven, maar werkgevers zijn dit jaar wel eerder op zoek zijn gegaan naar vakantiekrachten. In 2016 en 2017 nam het aantal vacatures voor zomerbanen in mei serieuze vormen aan, dit jaar nam het aantal vacatures in april al een vlucht.

Kon: “Van oudsher zijn werkgevers op zoek naar krachten om seizoenswerk op te vangen. Maar het is ook een manier om structurele operationele pieken op te vangen, die in de krappe arbeidsmarkt steeds vaker voorkomen. Het is goed mogelijk dat dit verklaart waarom werkgevers nog eerder hun zoektocht naar vakantiekrachten zijn gestart.” Overigens zijn werkzoekenden er nog eerder bij: zij beginnen al in februari en maart hun zoektocht naar een baan voor de zomerperiode.

Keuze genoeg, ook in creatieve zomerbanen
Dat jongeren voor hun vakantiebaantje niet altijd aan de slag hoeven te gaan in de supermarkt of de horeca, blijkt uit de creatievere banen die in de zomerperiode worden aangeboden. Zo kun je aan de slag als ‘bierenkrattengooier' en ‘donutdropper’ in Zwolle, als bollenpeller in Obdam of als ‘quadmachinist’ in de regio Arnhem. Voor de zomer van 2018 is er in ieder geval keuze genoeg.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?