Door arbeidskrapte zijn werkgevers minder kieskeurig en bieden ze meer

Het is nog steeds bijzonder lastig om geschikte werknemers te vinden voor openstaande vacatures. In 2022 was meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar. Vier van de tien werkgevers probeert nieuwe werknemers te overtuigen door betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Wie blijft zoeken naar het bekende ‘schaap met de vijf poten’ heeft het moeilijk. Daarom kiest bijna de helft van de werkgevers ervoor om personeel aan te nemen dat niet helemaal aan de functie-eisen voldoet. Deze werknemers volgen daarna opleidingen om wel aan de functie-eisen te voldoen.

Dat blijkt uit het UWV werkgeversonderzoek onder ruim 4500 werkgevers. Vacatures zijn moeilijk vervulbaar omdat er gewoon bijna geen sollicitanten reageren. En de sollicitanten die wél reageren, beschikken weer niet over de juiste vaardigheden (45%), vakkennis (35%) of werkervaring. Daarom passen werkgevers vaker hun arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan.

Werk verdelen onder zittend personeel
Afgelopen jaar waren bijna 6 van de tien van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar. Daarmee is de krapte op de arbeidsmarkt in 2022 op een hoogtepunt terecht gekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden. Toen was er een krappe arbeidsmarkt in alle beroepsgroepen.

Doordat er geen personeel wordt gevonden voor openstaande vacatures, zoeken werkgevers naar andere oplossingen. Bijna alle werkgevers laten vacatures openstaan, terwijl 7 van de tien ander wervingsmethoden inzetten. Ook verdeelt 42% het werk onder zittende werknemers, waardoor de werkdruk daar verder toeneemt.

Minder kieskeurig worden en zelf opleiden
Gedwongen door de krappe arbeidsmarkt, zijn werkgevers in 2022 ook anders gaan kijken naar wat ze vragen en bieden aan sollicitanten. Daardoor besloot 32% van de werkgevers om functie-eisen aan te passen, terwijl 39% de arbeidsvoorwaarden aanpasten in de hoop zo sollicitanten over de streep te trekken.

Ook kiest 46% van de werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures ervoor om een sollicitant aan te nemen die niet helemaal aan de functie-eisen voldoet en deze kandidaat zelf op te leiden. Dat kan bijvoorbeeld met een leer-werktraject.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?