Deze maatregelen nemen HR-managers tegen burn-out

Ruim een derde (34%) van de Nederlandse HR-managers geeft aan dat een burn-out regelmatig voorkomt binnen zijn of haar organisatie. Zij nemen diverse acties om burn-outs te voorkomen. Allereerst zoeken zij naar organisatorische oplossingen, terwijl de HR-managers de inzet van extra personeel als laatst overwegen.

 

Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek onder 200 Nederlandse HR-managers uitgevoerd in opdracht van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals.

Werkstress en burn-out hebben een grote impact op de organisatie en de medewerkers. Door uitval en lagere productiviteit wordt de bedrijfsproductiviteit dusdanig aangetast, dat organisaties maatregelen moeten nemen om deze problematiek tegen te gaan.
 
Maatregelen tegen werkstress en burn-out
De voornaamste maatregelen die HR-managers in 2015 invoeren, of van plan zijn in te voeren, zijn gericht op het herzien van de baaninhoud (68%) en de optimalisatie van de werkomgeving (64%). Ook maatregelen in het kader van de bevordering van de balans tussen werk en privé worden in grote mate ingevoerd binnen het bedrijf.

Maatregelen die HR-managers in 2015 invoeren of van plan zijn in te voeren om werkstress onder werknemers te verminderen/voorkomen

Herziening/herstructurering van functies en taken

68%

Stimulering van een collegiale omgeving

64%

Stimulering van werknemers om vrij te nemen

54%

Aanbieden van mogelijkheden voor flexibel werken of thuiswerken

54%

Stimulering van teambuildingactiviteiten en feestelijke evenementen

51%

Extra in dienst nemen van tijdelijk personeel/uitzendkrachten

50%

Extra in dienst nemen van vast personeel

47%

Bron: Enquête uitgevoerd in opdracht van Robert Half onder 200 HR-managers in Nederland.

Onderaan het lijstje met maatregelen staat het aantrekken van extra personeel. Zo doet de helft van de Nederlandse HR-managers een beroep op extra uitzendkrachten en nog eens 47% op extra vast personeel met als doel de werkstress voor bestaande werknemers op te vangen.

Zelf burn-out voorkomen
Werknemers kunnen volgens Robert Half ook zelf de volgende stappen ondernemen om een burn-out te voorkomen:

  • Benoem wat je verwacht van je werk: Wat vind je belangrijk in het leven, en in het bijzonder in je werk? Je werk neemt een groot deel van je tijd in beslag. Denk er dus goed over na en zorg dat je weet wat je wilt en wat er bij je past.
  • Zoek een creatieve uitlaatklep: Om de ‘werkknop’ in je hoofd om te draaien, helpt het als je een creatieve uitlaatklep hebt. Iets waar je je in kunt uitleven en wat je gedachten volledig in beslag neemt. Denk na wat jou helpt om het werk even te vergeten.
  • Neem tijd voor beweging en ontspanning: Altijd maar blijven doorgaan is het recept voor een burn-out. Neem regelmatig pauzes om te eten, te sporten of gewoon om een babbeltje te maken met een collega. Zo kom je tijdens de werkdag mentaal tot rust en heb je even bijgetankt om daarna weer met een fris hoofd verder te werken.
  • Onderhoud je sociale contacten: Wie tot over zijn oren in het werk zit en het gevoel heeft dat niet langer aan te kunnen, is geneigd om dat voor zichzelf te houden. Het is echter veel beter om over je bezorgdheden en problemen te praten. Zoek steun bij collega’s, vrienden en familie en ga sociale contacten niet uit de weg. Zo beland je minder snel in een negatieve gedachtenspiraal.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?