Personeelsnet

CBS graaft naar cijfers over Uber, Airbnb en andere platforms

Internet verandert de manier waarop we diensten afnemen. We gaan niet meer naar het reisbureau, omdat we zelf een appartement reserveren bij Airbnb. We halen geen pizza meer om de hoek, maar bestellen online via thuisbezorgd.com. De opkomst van dergelijke platforms zorgt voor baanverlies, maar levert ook werkgelegenheid op. Het CBS gaat deze platformeconomie nu in kaart brengen, zodat we weten wat daar precies gebeurt.

Een online platform fungeert als intermediair tussen een aanbieder en een gebruiker van een product of dienst. Die online activiteiten kunnen op een breed terrein effect hebben, waarbij de groei van zzp’ers het meest opvalt.

Objectieve statistische cijfers over internetplatforms ontbreken nu nog. We weten niet hoeveel platforms er zijn, hoeveel mensen en bedrijven er gebruik van maken en hoeveel geld daarbij betrokken is. Daarom gaat het CBS die gegevens nu verzamelen en bijhouden.

Stap voor stap
De opkomst van online platforms is zo nieuw, dat er geen informatie beschikbaar is in bestaande bedrijfsregisters. Platforms kunnen zich onder alle bedrijfstakken bevinden; ze richten zich op consumenten, maar ook op de zakelijke markt.

Het CBS moet daarbij rekening houden met specifieke karakteristieken van internetplatforms. Bijvoorbeeld de sectorindeling, want is Uber nou een taxidienst of een technologiebedrijf? En een bedrijf als Airbnb heeft geen vestiging in Nederland, en zou dus niet van belang kunnen zijn voor het CBS, maar het speelt hier wel degelijk een belangrijke rol. Dat maakt het ingewikkeld.

Internet afschrapen
Het CBS heeft wel alvast een bestand van 800 bedrijven dat de Europese Unie heeft samengesteld door het internet te doorzoeken. Maar het CBS gaat zelf ook Nederlandse websites afzoeken met een zogenoemde webscraper, een programma dat gericht het internet doorzoekt op relevante informatie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?