BREXIT: Grensarbeiders houden rechten, maar moeten speciale pas aanvragen

Voor de Brexit konden Nederlanders en Britten zonder veel problemen in elkaars land werken. Nu het VK geen lid meer is van de EU, wordt het als ‘derde land’ beschouwd. Dat is een probleem voor grenswerkers die aan de overkant werkten, maar in hun eigen land woonden. Mensen die voor 1 januari 2021 al als grensarbeider werkten, moeten daarvoor een document aanvragen. Dat geldt voor Nederlanders die werken in het VK, maar ook andersom.

Omdat het VK nu een ‘derde land’ is, gelden inreisbeperkingen voor mensen die niet noodzakelijk in de EU (en dus Nederland) moeten zijn. Vanwege de coronacrisis zijn daar nog eens extra maatregelen bovenop gekomen. Daar zijn wel veel uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor kenniswerkers en grenswerkers. Daarnaast moet ook rekening worden met de afspraken die gemaakt zijn in de uittredingsakte tussen de EU en het VK. Grensarbeiders hebben daarin dezelfde rechten als EU-onderdanen.

Document Grensarbeid IND
Grensarbeiders uit het VK moeten zich bij binnenkomst in Nederland kenbaar maken als grensarbeider. Probleem is dat de Nederlandse Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) daarvoor een document grensarbeid voor moet uitgeven, terwijl dat in de praktijk nog niet vaak is gedaan. Tot die tijd moeten grensarbeiders hun aanvraagbewijs meenemen.

Een grensarbeider kan het document alleen krijgen als hij/zij al vóór 1 januari 2021 als grensarbeider in Nederland heeft gewerkt. Het document grensarbeid kan nog tot 1 juli 2021 worden aangevraagd.

Grensarbeiderspas VK nodig vanaf juli 2021
Mensen die niet in het VK wonen, maar er wel werken, moeten vanaf juli 2021 ook een grensarbeiderspas hebben. De eerste zes maanden van 2021 mogen deze grensarbeiders nog zonder een grensarbeiderspas in het VK werken. De voorwaarden voor het aanvragen van een frontier working permit, kunt u hier bekijken.

Het is nog niet duidelijk of een grensarbeider dan in dienst moet zijn van een lokale werkgever. Als die voorwaarde er komt, kunnen gedetacheerde werknemers niet meer legaal in het VK werken. Die situatie zou dan waarschijnlijk ook gaan gelden voor werkenden uit het VK die in Nederland werken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?