Personeelsnet

Bedrijven zetten weer nieuwe vacatures op internet, teken van herstel

Er is opnieuw een signaal dat voorlopig het ergste achter de rug lijkt met de coronacrisis. Want bedrijven zetten weer volop nieuwe vacatures online. De afgelopen dagen zijn nog maar 15 procent minder vacatures gepubliceerd dan in dezelfde periode van vorig jaar. In totaal zijn er nog wel ruim een derde minder vacatures, maar steeds meer beroepsgroepen laten een trendbreuk zien als eerste teken van herstel.

Dat blijkt uit de maandelijkse data-analyse van vacaturesite Indeed. Die ziet een verbetering, aangezien de vacaturetrend begin juni nog -38 procent was en nu -35 procent. Ook nieuwe vacatures die in de afgelopen zeven dagen geplaatst zijn, laten een positieve ontwikkeling zien. Die vacaturetrend ligt nog maar 15 procent onder de trend van vorig jaar.

Naast Nederland laat een groot aantal landen positieve ontwikkelingen in de vacaturetrends zien. Frankrijk blijft stabiel en alleen de vacaturetrend voor België daalt verder, van -39 procent naar -45 procent. “Het lijkt erop dat de vacaturemarkt de bodem heeft bereikt en zelfs licht terugveert”, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux.

Meer vacatures voor verschillende beroepsgroepen
In Nederland bleven de vacaturedalingen in de verpleegkunde en de bouwsector al relatief beperkt, maar inmiddels is er voor steeds meer beroepsgroepen positief nieuws te melden. Begin juni toonden de eerste beroepsgroepen stabilisatie van de dalende vacaturetrend. In de loop van juni heeft dit doorgezet naar onder andere sectoren als productie, beveiliging, op- en overslag en schoonmaak.

Opvallend is dat de detailhandel, na een positieve ontwikkeling in de vacaturetrend in juni, nu opnieuw een daling laat zien. Het CBS rapporteerde eerder al dat de detailhandel in mei van dit jaar 8,2 procent meer omgezet heeft dan in mei 2019. De coronamaatregelen hebben echter een divers effect gehad op de detailhandel, met recordomzetstijgingen voor doe-het-zelf-zaken, maar omzetdalingen voor bijvoorbeeld kleding- en schoenenwinkels.

Eerste lichtpuntje voor horeca
Voor de horeca lag de vacaturetrend begin juni nog 70 procent onder de vacaturetrend van dezelfde periode vorig jaar, begin juli is dit echter licht verbeterd naar 68 procent.

“De zwaar getroffen sectoren horeca, hospitality en toerisme, blijven, ondanks de versoepelingen van de maatregelen, nog steeds sterk achter als het gaat om de vraag naar werknemers. Terwijl de zomerperiode normaal gesproken voor hen juist een topseizoen is, kunnen horeca-ondernemers het voorlopig af met hun huidige personeelsbezetting”, stelt Vissers. Het is volgens hem de vraag of het binnenlandse toerisme het wegblijven van buitenlandse toeristen gaat compenseren.

Verkopers, timmermannen en schoonmakers
De schoonmaakbranche moest de afgelopen periode een flinke klap opvangen, maar inmiddels is de vraag naar schoonmakers in de afgelopen weken met ruim 42 procent explosief gestegen. Sinds 1 juni tot en met begin juli is er de meeste vraag naar verkopers, timmermannen en schoonmakers. Ook voor verzorgende ig en verpleegkundige zijn veel vacatures. Als het gaat om functies die het snelst zijn gestegen, voert schoonmaker de lijst aan, gevolgd door postbezorger en vakantiekracht.

Naast het vacatureaanbod van werkgevers, zochten werkzoekenden de afgelopen maanden vooral naar banen die minder te lijden hadden onder de coronamaatregelen. Bijvoorbeeld bezorgbanen, banen in de zorg en in de retail. De afgelopen twee weken zijn bij Indeed de zoekopdrachten ‘zomerbaan’ met 59 procent toegenomen, en naar ‘vakantiekracht’ met 47 procent. Dat is gebruikelijk is voor deze periode in het jaar.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?