Schuldeisers laten vaker, tot wel 400-duizend keer per jaar, beslag leggen op het inkomen van werknemers. De administratieve afhandeling daarvan kost werkgevers veel tijd en energie.
Hoewel er geen landelijke cijfers zijn over het totaal aantal loonbeslagen, merkt Please Payroll dat schuldeisers vaker loonbeslag leggen. Dat komt omdat meer organisaties zonder rechterlijke tussenkomst een gerechtsdeurwaarder mogen inschakelen.
Loonbeslag kost werkgever veel tijd
Zo mogen, naast de Belastingdienst en de gemeente, ook het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), de IB-groep, de Sociale Verzekeringsbank en het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) zich direct bij de werkgever melden als er sprake is van betalingsachterstand bij een werknemer.
De payrollorganisatie is bezorgd over deze ontwikkeling, aangezien loonbeslag de relatie werkgever-werknemer onder druk zet en het correct afhandelen van loonbeslag extra tijd vraagt van de werkgever.
Op tijd actie nemen
`Loonbeslag komt nooit zomaar uit de lucht vallen, maar veel MKB-bedrijven spelen niet of nauwelijks in op signalen dat er betalingsproblemen zijn. Ligt het beslag er eenmaal, dan reageert men doorgaans veel te traag waardoor de schuldenlast verder oploopt`, aldus Please-directeur Jan Franken.
De payrollorganisatie heeft een procedure opgesteld voor het afhandelen van loonbeslagen. Die omvat onder meer direct overleg met de deurwaarder en de schuldeiser over een realistische afbetalingsregeling. Door deze aanpak is het aantal loonbeslagen bij de aangesloten werkgevers wegens het niet betalen van zorgpremie met 45% gedaald. Ook is het aantal loonbeslagen bij jongeren tot en met 25 jaar sterk gedaald.
|