Personeelsnet

Bedrijfsarts bestempelt overgangsklachten vaak als burn-out

Veel vrouwen zitten onnodig lang ziek thuis met de diagnose burn-out, terwijl hun klachten eigenlijk komen door de overgang. Dat komt doordat arboartsen te weinig kennis hebben van de overgang, stelt gynaecologenvereniging NVOG.

Volgens de vereniging van gynaecologen NVOG zijn is het kennistekort bij arboartsen over de overgang al jaren een probleem. Daardoor krijgen vrouwen vaak de diagnose burn-out: psychische klachten dus. Maar overgangsklachten komen door een hormonale verstoring en zijn dus lichamelijk klachten, die een heel andere aanpak vragen. Dat meldt de NVOG aan de NOS.

Kwart vrouwen heeft veel last
Twee van de tien vrouwen heeft nauwelijks overgangsklachten, maar een kwart heeft wel ernstige klachten door de overgang. Werkgevers weten maar weinig over de klachten die vrouwen in de overgang kunnen hebben. Voor de begeleiding schakelen zij meestal een Arbodienst in, maar daar blijkt vaak maar weinig kennis aanwezig.

Met een andere aanpak van de klachten, blijken veel vrouwen beter te functioneren. Ook zijn vrouwen positief over de andere aanpak waarbij zij bijvoorbeeld coaching krijgen, terwijl zij buiten wandelen.

Arbodienst speciaal voor vrouwen
De overgang is geen ziekte en toch zitten er heel veel vrouwen onterecht thuis. Arbodienst Healthy Woman is gespecialiseerd in de begeleiding van vrouwen op de werkvloer.

Vrouwen in de overgang kunnen volgens de arbodienst met de juiste aanpak, veel sneller aan het werk dan mensen met een burn-out. Dat is wel nodig, want soms blijken vrouwen jaren ziek thuis te zitten, zonder dat ze weten wat er aan de hand is. Dat kost werkgevers ook veel geld, omdat ziekteverzuim ongeveer 250 euro per dag kost.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?