Personeelsnet

Achteraf kiezen voor andere sectorindeling niet meer mogelijk

Werkgevers konden tot nu toe met terugwerkende kracht aan de Belastingdienst vragen om indeling bij een andere sector. Dat kan aantrekkelijk zijn als sociale premies daar lager zijn. Minister Koolmees wil geen heffingen meer op basis van sectoren. Vanaf 2020 gaan premies omhoog als veel tijdelijk werk wordt aangeboden en omlaag bij meer vast werk. In de tussentijd wordt ‘sectorshoppen’ per direct onmogelijk gemaakt.

Met de maatregelen pakt Minister Koolmees van SZW knelpunten aan bij de uitvoering van de sectorindeling in de premieheffing voor de WW, ZW en WGA, die per direct ingaan. Daarmee loopt de minister vooruit op de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die voor advies naar de Raad van State is gestuurd. Die nieuwe wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen.

Werkgevers shoppen naar goedkoopste sector
Bedrijven passen tegenwoordig niet meer zo makkelijk in één sector. Daardoor loont het om een sector te kiezen waar de sociale premies het laagst zijn. Het ‘shopgedrag’ van werkgevers tussen sectoren is daardoor sterk toegenomen.

Maar de Belastingdienst kan al die aanvragen en bezwaar-, beroeps- en cassatiezaken over indelingsbeslissingen niet meer aan.

Verschillende premie per sector afgeschaft
Eén van de maatregelen uit de WAB is het afschaffen van de sectorindeling in de premieheffing voor de WW in 2020. Ook voor de premies voor ZW en WGA wordt de sectorindeling op termijn afgeschaft.

Nu wordt de hoogte van de WW-premie die werkgevers betalen deels bepaald door de sector waarin ze zijn ingedeeld. Maar de indeling weerspiegelt de huidige economie niet meer en biedt daardoor nog maar beperkte prikkels aan werkgevers om werkloosheid te voorkomen.

Werknemers met vaste baan worden voordeliger
Met de WAB wordt het vanaf 1 januari 2020 voor werkgevers voordeliger als ze werknemers een vaste baan met een vast aantal uren aanbieden in plaats van een tijdelijk contract, omdat ze dan een lagere WW-premie gaan afdragen.

Om voor het in werking treden van de WAB een piekbelasting bij de Belastingdienst te voorkomen, past minister Koolmees een aantal regels al per direct aan met onderstaande drie maatregelen. De maatregelen zullen terugwerken tot 29 juni 2018, 17.00 uur.

 

1.     Wijzigingen in de sectorindeling op verzoek van de werkgever zijn niet meer mogelijk met terugwerkende kracht.
Tot op heden konden werkgevers een verzoek indienen om met terugwerkende kracht (maximaal vijf jaar) te worden ingedeeld in een andere sector. Het was ook mogelijk om over die periode betaalde premies terug te krijgen. Vanaf nu is dit niet meer mogelijk en kan de sectorindeling alleen nog gewijzigd worden per een datum in de toekomst. Een uitzondering geldt voor werkgevers die door een verkeerde indeling te weinig premies hebben betaald: bij hen kan de Belastingdienst de indeling wel met terugwerkende kracht veranderen.

2.     Gesplitste aansluitingen niet meer mogelijk voor nieuwe gevallen.
Met een gesplitste aansluiting kon een werkgever op zijn verzoek voor verschillende delen van zijn onderneming in verschillende sectoren zijn ingedeeld. Zulke verzoeken worden niet meer in behandeling genomen.

3.     Concernaansluitingen en aansluitingen van nevenbedrijven en neveninstellingen zijn niet meer mogelijk voor nieuwe gevallen.
Op verzoek konden werkgevers binnen een concern en nevenbedrijven en –instellingen worden ingedeeld in dezelfde sector. Zulke verzoeken worden niet meer in behandeling genomen.

 

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?