Personeelsnet

Aan de sollicitant de keus: baan of vertrekpremie?

Bij het snelgroeiende Rotterdamse bedrijf Drukzo/Helloprint kunnen sollicitanten ook geld verdienen als ze de aangeboden baan niet accepteren. Na een kennismakingsperiode van één week krijgen kandidaten de keus: een arbeidscontract of een vertrekpremie.

Onlangs heeft Drukzo/Helloprint zijn eerste sollicitant beloond om niet bij het bedrijf te komen werken. Met dit opvallende nieuws haalde het bedrijf de kolommen van het AD.


200% gemotiveerd
Drukzo/Helloprint groeit snel. Op de vacaturesite van het bedrijf zijn ruim twintig vacatures te vinden.Als laatste onderdeel van de wervingsprocedure organiseert Drukzo/Helloprint een kennismakingsweek. Na deze week krijgen de kandidaten de keus: een arbeidsovereenkomst of een vertrekpremie. Op deze manier wil het bedrijf twijfelaars buiten de poort houden.
De werkgever wil alleen "200 procent gemotiveerd personeel", zoals het AD het omschrijft. "We willen alleen mensen die gelukkig worden van hun werk", zegt talent recruiter Kelly Rapmund tegen de krant.

Pay To Quit
De vertrekpremie is afgekeken van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Daar is de vertrekpremie overigens niet bedoeld voor sollicitanten, maar voor werknemers die niet langer gemotiveerd zijn om bij het internetbedrijf te werken.
Volgens het Pay To Quit-programma van Amazon krijgen werknemers eens per jaar geld aangeboden als ze vertrekken. Het eerste jaar is de premie om ontslag te nemen 2.000 dollar, elk jaar stijgt de premie tot maximaal 5.000 dollar. "Op lange termijn is het niet gezond voor de werknemer en voor het bedrijf als de medewerker ergens blijft waar hij niet wil zijn", aldus Amazon.

Opvallende werkgever
Drukzo/Helloprint is niet alleen met deze vertrekpremie voor sollicitanten een opvallende werkgever. In zijn HR-beleid is géén plaats voor dikke arbeidscontracten met verplichtingen, een samenwerkingsovereenkomst van twee A4-tjes is voldoende. Werknemers krijgen veel vrijheid voor het inrichten van hun werk.

"Als jij besluit om in een rustige periode vijf weken in Brazilië op vakantie te gaan, prima. Wil je langer blijven en daar vanaf het strand werken? Ook goed", zegt directeur Hans Scheffer tegen Z24.
"In de praktijk werken de meeste mensen trouwens gewoon overdag op kantoor. Alleen het hóeft niet. Je mag ook ’s nachts werken als je dat fijner vindt en niemand er last van heeft. We stoppen het gewoon niet in hokjes. We hebben het niet over vakantiedagen opnemen.”

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?