Personeelsnet

Aan de hobby onder werktijd, Nederland blij met betere balans werk en privé

De coronacrisis brengt veel narigheid, maar er zijn ook enkele lichtpuntjes voor werknemers. Zo heeft tweederde van de Nederlanders tijdens de lockdown een betere verhouding tussen werk en privé gevonden, blijkt uit onderzoek. Misschien komt dat wel omdat een fors deel van de werkenden lekker gaat sporten onder werktijd, een hazenslaapje doet, of tijd besteedt aan hun hobby. Want dat gebeurt écht, blijkt uit ander onderzoek.

Tijdens de coronacrisis is het belangrijk dat medewerkers en de werkgever elkaar begrijpen en duidelijke afspraken met elkaar maken. Want begrip en goede samenwerking resulteren onder andere in een goede werk-privébalans. Dat is precies waar medewerkers nu behoefte aan hebben en gelukkig van worden. Een ruime meerderheid (65%) geeft aan tijdens de lockdown een goede balans tussen werk en privé gevonden te hebben. Dit blijkt uit recent onderzoek onder ruim 1.000 Nederlandse medewerkers door HR-dienstverlener Visma | Raet.

Manager vertrouwt thuiswerkers
Maar uit ander onderzoek door opleidingsinstituut ISBW onder ruim 1.200 werkenden in loondienst, blijkt dat sommige werknemers de balans wel érg ver laten doorslaan naar privé. Want bijna één op de tien (9%) van de Nederlandse werkenden voert zijn hobby uit tijdens het thuiswerken, zonder dat de manager dat weet. Ook sporten en powernappen gebeurt onder werktijd: respectievelijk acht en zeven procent van de werkenden doet dit.

Bijna de helft (48%) van de werkenden heeft het gevoel dat hun manager er vertrouwen in heeft dat zij thuis net zo hard werken als op kantoor. Eén op de zeven heeft dit gevoel niet, de rest is neutraal. Het beroep op de eigen zelfstandigheid doet een kwart (25%) van de medewerkers goed: zij bloeien er door op. Tegelijk heeft ruim één op de tien (11%) er last van dat hij nu niet direct vragen kan stellen aan zijn manager: deze groep wordt extra onzeker door de zelfstandigheid.

Meer coachen, minder leiden
Volgens ISBW brengt de coronacrisis verandering in de rol van de manager: van leidende en organiserende manager verschuift de aandacht naar coachende en de ondernemende manager. Volgens Rob Rijbroek, directeur bij ISBW, heeft de coronacrisis “de hele wereld doen veranderen” hetgeen ook om aanpassingsvermogen van de manager vraagt.

“Ik denk dat het goed en logisch is, dat managers hun leidende rol meer hebben losgelaten en dat er een grotere focus is op de rol als coach. In deze tijd hebben medewerkers het nodig dat hun manager hen vertrouwt. Door de coronacrisis zijn er al voldoende onzekere omstandigheden en de manager moet hier niet aan bijdragen. Het is dan ook gezond dat de Nederlandse werkenden de vrijheid voelen ook andere taken te doen tijdens het thuiswerken. Uiteindelijk moet het draaien om het resultaat van het werk. Dat is ook hetgeen waar managers op moeten focussen,” aldus Rijbroek.

Tevreden over betrokkenheid HR
In het Visma | Raet-onderzoek stelt de helft van de (volledig of gedeeltelijk) thuiswerkende Nederlanders dat ‘HR-professionals een pluim verdienen’ voor hun werkzaamheden voor, tijdens en na de lockdown. De medewerkers (51%) geven aan dat zij zich in de beginperiode van het thuiswerken dankzij HR meer betrokken voelden bij de organisatie. Nog eens 47 procent is ‘trots op HR’ en geeft aan dat deze afdeling ervoor heeft gezorgd dat zij hun werk goed hebben kunnen uitvoeren.

Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet stelt dat HR tijdens de coronacrisis zijn best moest doen om iedereen vanuit huis te laten werken. “Een dergelijke crisis vraagt om flexibiliteit, creativiteit en aanpassingsvermogen vanuit HR die als leidraad veelal dient voor de rest van de organisatie. De coronacrisis heeft ons nog meer laten inzien dat HR een belangrijke schakel is binnen een organisatie”, stelt Winkel. De HR-dienstverlener wil hier extra aandacht op vestigen door een HR-professional van het jaar-verkiezing.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?