5000 ouderen lopen kans op korting pensioen

Het herstel van de Nederlandse pensioenfondsen vordert, maar bij 5 fondsen gaat het niet goed. Zij moeten mogelijk pensioenen korten per 1 april 2012.

Verreweg de meeste fondsen voldoen aan het hersteltempo dat ze zelf eerder in hun herstelplannen hebben aangegeven, concludeert de Pensioenfederatie uit een rapportage van pensioentoezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Maar de federatie waarschuwt ook voor voorbarig optimisme, omdat de financiële fundamenten onder veel pensioenfondsen nog niet heel sterk zijn.

Toezichthouder DNB heeft de tussentijdse evaluaties van herstelplannen van ongeveer 300 fondsen beoordeeld. Op grond daarvan is vandaag duidelijk geworden dat het herstel bij veruit de meeste pensioenfondsen goed verloopt. Maar bij vijf fondsen blijft het gewenste herstel achter bij de eigen plannen.

Vijf pensioenfondsen gaan misschien korten
Deze vijf fondsen, die per 1 april 2012 misschien moeten gaan korten op de pensioenuitkeringen, hebben zich bij de Pensioenfederatie gemeld. De korting zal alleen plaatsvinden als het herstel in de loop van 2011 niet alsnog goed op gang komt.

Het betreft de Stichting Pensioenfonds Cultuur, Stichting Pensioenfonds Royal Leerdam, Stichting ISS Pensioenfonds, Stichting Pensioenfonds Poseidon en Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. In totaal gaat het om 30.000 betrokkenen, waaronder 5000 gepensioneerden. De fondsen hebben hun deelnemers zelf al over hun situatie geïnformeerd.

Relatief kleine aantallen
Algemeen directeur Gerard Riemen van de Pensioenfederatie is opgelucht dat korten van pensioenrechten bij verreweg de meeste fondsen nu niet aan de orde is. `Bij de vijf fondsen gaat het om relatief kleine aantallen deelnemers. Maar voor de betrokkenen blijft dit natuurlijk heel vervelend nieuws`. Volgens Riemen is de situatie sinds begin jaar sectorbreed verder verbeterd.

Riemen waarschuwt wel voor voorbarig optimisme. `Het herstel is weliswaar over de hele linie duidelijk zichtbaar, maar ontbeert nog een stevig fundament. Bovendien is bij veel fondsen nog geen sprake van aanpassing van de pensioenen aan de loon- of prijsontwikkeling`.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?