Personeelsnet

2025: Leiders uit protestgeneratie moeten HR redden

De klassieke HR-afdeling is in 2025 grotendeels opgeheven “wegens onvoldoende baten ten opzichte van de kosten”. Dat schrijft Jirtsin Beenhakker in zijn essay ‘De effectief onzichtbare leider’. Beenhakker heeft met dit essay de NVP Future Award gewonnen. Niet HR zal de organisatie helpen met leiderschapsontwikkeling, maar leiders pakken zelf de HR-ontwikkeling aan. Beenhakker verwacht hierbij vooral veel van de leiders uit de protestgeneratie.

De klassieke HR-afdeling is in 2025 grotendeels opgeheven “wegens onvoldoende baten ten opzichte van de kosten”. Dat schrijft Jirtsin Beenhakker in zijn essay ‘De effectief onzichtbare leider’. Beenhakker heeft met dit essay de NVP Future Award gewonnen.

Niet HR zal de organisatie helpen met leiderschapsontwikkeling, maar leiders pakken zelf de HR-ontwikkeling aan. Beenhakker verwacht hierbij vooral veel van de leiders uit de protestgeneratie.

Delegerend leiderschap
Het belangrijkste onderwerp van het essay van Jirtsin Beenhakker, eigenaar van Expertisecentrum Plato, is leiderschap in 2025. Volgens Beenhakker nemen we afscheid van de klassieke hiërarchische leider.

Er komt een omslag naar ‘delegerend leiderschap’ waarin de leider verbindt en support biedt. “Door anderen sterker te maken delegeert hij zijn leiderschap in de netwerkorganisatie. Dit geeft de leider(s) zelf tijd, rust en overzicht om de focus op de juiste activiteiten te houden en dit in een heldere visie uit te dragen. Leiding geven doen we samen.”

Ook Beenhakker denkt dat de flexibilisering van het werk zal doorgaan. Werken op projectbasis zal het uitgangspunt zijn in 2025. Dat geldt zowel in contractvorm bij een werkgever als voor ZZP’ers en freelancers.

HR-professional
In 2025 zal de HR-professional zoals we deze nu kennen, nauwelijks nog bestaan.
Zoals uit eerder onderzoek van de NVP bleek, is HR vooral sterk in het administratieve deel van het werk; de rol van beheersspecialist. Maar de overige drie HR-rollen die de Amerikaanse goeroe Dave Ulrich ziet, komen minder goed uit de verf: strategisch partner, change agent en employee champion.
“In tijden van digitalisering van processen en ICT-oplossingen maakt dit de HR-professional kwetsbaar in zijn of haar bestaansrecht. Waar we goed in zijn, is minder nodig en wat nodig is daar zijn we minder goed in”, aldus Beenhakker.

Volgens de winnaar van de NVP Future Award heeft HR de afgelopen periode onvoldoende gekwalificeerde HR-medewerkers aangetrokken voor de vier verschillende rollen van Ulrich. “De allround P&O- of HR-adviseur die in veel organisaties actief is, kan deze verscheidenheid in rollen en bijbehorende expertise zelf niet voldoende leveren.”

HR-regisseur
Omdat bedrijven toch behoefte hebben aan change agents en strategische partners, zal HR de rol van regisseur moeten pakken, vindt Beenhakker. “De HR-functie wordt daarmee meer een samenwerking tussen de interne regievoerder (HR-regisseur) en de externe en interne specialisten op de vier verschillende rollen van Ulrich. Denk hierbij aan organisatiedeskundigen, gedragswetenschappers en juristen die vanuit een flexibel kennisnetwerk tijdelijk en plaatselijk ingezet worden op initiatief van de interne HR-regisseur.

Van HR naar HD
Met het oog op 2025 verwacht Beenhakker dat HR zich ontwikkelt van een zoekend vakgebied dat worstelt met haar interne positie naar een daadkrachtige netwerkprofessie gericht op talentontwikkeling.
Om deze stap te kunnen zetten, moet HR gebruik maken van ervaren managers, directeuren en leiders uit de protestgeneratie. In tegenstelling tot HR weet “deze ervaren generatie leiders uit eigen ervaring wat leiding geven inhoudt en is daarmee een uitstekende sparringpartner en adviseur voor de nieuwe generatie leiders.”

Met de ‘boost’ die ervaren managers uit de protestgeneratie kunnen geven, ziet Beenhakker een mooie toekomst voor de interne HR-afdeling nieuwe stijl; als een Expertisecentrum voor leiderschap, talentontwikkeling en strategie. In 2025 heeft Human Resource Management zich getransformeerd tot Human Development.

Traditionele leiders goed genoeg voor HR?
In zijn uitdagende visie op het leiderschap en HR-vak in 2025 maakt Jirtsin Beenhakker duidelijk dat het leiderschap moet veranderen en dat er geen plaats meer is voor traditionele, hiërarchische leiders.

Maar hoe valt deze stelling te rijmen met zijn pleidooi om juist deze ervaren managers te gebruiken om het HR-vak bij de tijd te brengen?

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?