Zelfscan voor begeleiding stagiairs en nieuwe medewerkers

Wie wil weten welke stijl hij/zij hanteert bij het begeleiden van stagiairs of nieuwe medewerkers, kan nu op internet een zelfscan invullen. De scan brengt negen competenties van de begeleider in beeld.

De Zelfscan voor Stagebegeleiders is te vinden op de website www.scanjekracht.nl en is ontwikkeld door ECABO, het kenniscentrum voor beroepsonderwijs bedrijfsleven. De scan is in eerste instantie ontwikkeld voor stagebegeleiders, maar kan ook door begeleiders van nieuwe medewerkers gedaan worden.

Stijl van begeleiden
Met de scan kunnen stagebegeleiders of begeleiders van nieuwe medewerkers snel uitvinden welke stijl van begeleiden ze hebben. Volgens Wim Streumer, algemeen directeur van ECABO, maakt de scan hen `bewust van hun manier van begeleiden en gaan begeleiders daar over nadenken`.

Via de zelfscan beantwoorden begeleiders vragen over hun gedrag bij het begeleiden van een stagiair in bepaalde situaties. Bij elke situatie kiezen ze uit drie mogelijkheden welk gedrag volgens hen de voorkeur geniet.

Gedetailleerde rapportage
Aan het einde van de scan verschijnt een overzicht van negen competenties, zoals plannen en organiseren, voortgangsbewaking, aandacht geven en begrip tonen en delegeren. Bij elke competentie staat een score die aangeeft in hoeverre ze bij het begeleiden is ingezet.

Naast dit overzicht kunnen stagebegeleiders een gedetailleerde rapportage aanvragen met uitgebreide informatie over hun manier van begeleiden. Over deze rapportage kunnen ze dan eventueel een gesprek voeren met een adviseur van ECABO.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?