Zelfroosteren mag nog geen naam hebben

Bedrijven die zeggen voorop te lopen met zelfroosteren, zijn voornamelijk nog bezig met stappen te zetten in die richting. Jammer, want veel (oudere) werknemers kunnen haast niet wachten tot ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun werktijden.

Het heeft grote voordelen wanneer werknemers zelf hun werkrooster kunnen bepalen. Toch houden de meeste organisaties nog vast aan het oude concept van `vaste` diensten van meestal acht uur, met een dominante rol voor de dienstplanner.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO, FNV Formaat en NCSI bij vijftien organisaties die zeggen voor te lopen op het gebied van individueel roosteren.

Langzaam op gang
Er wordt bij de bedrijven weliswaar veel over zelfroosteren gesproken, maar de praktijk leert anders. Want van de vijftien onderzochte organisaties, verdeeld over verschillende sectoren, bleek er maar één het zelfroosteren in de praktijk te brengen.

De overige 14 bedrijven waren meestal nog bezig om stappen in die richting te zetten. De dienstplanner of roosteraar speelt hier dus nog een belangrijke rol.

Doorwerken oudere werknemers
`Jammer dat werknemers nog zo weinig mogelijkheden hebben om hun werktijden zelf te bepalen. Het zou leiden tot grotere tevredenheid en een betere afstemming tussen werk en privé`, vindt Nicole Pikkemaat van FNV Formaat, die zich baseert op de ervaringen in Zweedse organisaties.

Uit recente cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO blijkt dat voor oudere werknemers flexibele werktijden van alle arbeidsvoorwaarden het meest bijdragen aan het door kunnen werken in de huidige functie.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?