Wijzigingen WW, ook vanaf 2017

Op 1 juli 2015 en 1 januari 2016 komen er flinke wijzigingen in de werkloosheidswet (WW) in het kader van de Wet werk en zekerheid. De maximale duur van de publiek bekostigde WW gaat tot 2019 terug naar 24 maanden. Ook wordt de de opbouw van WW-rechten gewijzigd. Per cao kan de WW-duur worden uitgebreid.

 

 

Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van de publieke WW-uitkering stapje voor stapje teruggebracht. Dit gebeurt met 1 maand per kwartaal. Vanaf 2019 is de maximale WW-uitkering dan nog maximaal 2 jaar (was 38 maanden). De hoogte van de WW-uitkering in deze periode is gekoppeld aan het laatstverdiende loon. Per cao kunnen werkgevers en werknemers afspreken de WW-duur aan te vullen tot maximaal 38 maanden. Dan zullen werknemers waarschijnlijk wel weer WW-premie moeten afdragen.

Mensen die na 1 januari 2016 een WW-uitkering ontvangen, krijgen met deze maatregel te maken; een werknemer die op 1 januari 2016 wordt ontslagen, kan dan dus nog maar maximaal 37 maanden WW krijgen.

Opbouw WW-rechten wijzigt
Het kabinet gaat vanaf 1 januari 2016 ook de opbouw van WW-rechten aanpassen. Werknemers bouwen in de eerste 10 jaar van hun loopbaan per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op. Daarna bouwen zij per gewerkt jaar een halve maand op. WW-rechten die de werknmer heeft opgebouwd vòòr 1 januari 2016 blijven tellen voor 1 maand.

Deze maatregel gaat gelden voor mensen die na 1 januari 2016 een WW-uitkering ontvangen.

Breder begrip passende arbeid
Na een half jaar WW-uitkering wordt alle arbeid als passend beschouwd. Dit betekent dat het niveau of salaris van een baan geen belemmering meer mag zijn om die baan te accepteren of daarop te solliciteren. Deze maatregel gaat in per 1 juli 2015.

De maatregel geldt niet voor mensen die al voor 1 juli 2015 een WW-uitkering ontvangen.

Inkomensverrekening WW met inkomen
Op 1 juli 2015 gaat ook de inkomensverrekening in de WW in. Dat betekent dat een uitkeringsgerechtigde die weer aan het werk gaat, van elke verdiende bruto euro altijd 30% zelf mag houden. Hierdoor loont het altijd om vanuit de WW aan het werk te gaan.

De inkomensverrekening geldt niet voor mensen die al voor 1 juli 2015 een WW-uitkering hebben.

Overzicht veranderingen WW

Hoe was het?

Zo wordt het

(Publieke) duur: maximaal 38 maanden

Maximaal 24 maanden + eventueel aanvulling per cao

Hoogte: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon Blijft gelijk, dus: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon
Opbouw: 1 jaar arbeidsverleden = 1 maand WW 1e 10 jaar: 1 jaar = 1 maand WW en daarna elk jaar arbeidsverleden = ½ maand WW
Na 1 jaar is alle arbeid passend Na ½ jaar is alle arbeid passend
Urenverrekening en voor kleine groep na 1 jaar inkomensverrekening Inkomensverrekening vanaf 1e WW-dag

Wijziging maximale duur WW-uitkering per 1 januari 2016
De maximale duur van de WW-uitkering was 38 maanden. Sinds 1 januari 2016, wordt deze maximale duur per kwartaal met één maand teruggebracht. Vanaf 2019 bedraagt de maximale WW-uitkering daardoor 24 maanden (in plaats van 38 maanden).

Het is mogelijk dat werkgevers en vakbonden in de cao de ww-duur repareren; deze cao's zullen door de minister van SZW algemeen vebindend worden verklaard in alle toepasselijke sectoren. Werknemers gaan voor deze na-wettelijke WW dan weer ww-premie afdragen (eerst 0,2 procent, oplopend naar 0,75 procent per jaar). Het streven is dat er vanaf 1 november 2016 betaald gaat worden. Aangezien er per cao afspraken gemaakt moeten worden zal dit per cao verschillen.

Na-wettelijke WW alleen voor werknemers met cao 
Omdat de WW per cao wordt gerepareerd, kunnen werknemers er alleen aanspraak op maken als zij onder een cao vallen waarin dit is afgesproken. Werkgevers en werknemers zijn in de Stichting van de Arbeid in principe overeengekomen om de nawettelijk WW in cao's op te nemen. Als dat niet het geval is, heeft de werknemer er ook ook geen recht op. Dat geldt ook voor werknemers die werken in een bedrijf zonder cao.

Rechten op na-wettelijke WW, kunnen niet worden megenomen. Werknemers kunnen zich ook niet individueel bijverzekeren. Vakbonden overwegen wel of ze de WW kunnen repareren voor individuele leden die buiten de boot vallen.

Raet gaat na-wettelijke WW uitvoeren
Er komt één organisatie, de Stichting Private Aanvullende WW en WGA, die de na-wettelijke WW gaat uitvoeren. Deze stichting wordt aangestuurd door werkgevers en werknemers. De uitvoering wordt uitbesteed aan Raet, dat de premies int en uitkeringen verzorgt. Met het UWV (en de minister van SZW) is afgesproken dat het UWV de benodigde gegevens aanlevert.

Er is inmiddels een geslaagde proef met premieïnning gehouden in de sectoren jeugdzorg, bouw en agrarisch. De premies die door Raet geïnd worden, komen in een apart fonds. Dit fonds valt onder de Stichting Private Aanvullende WW en WGA. De premies worden via de salarisadministratie geïnd. Raet zorgt ervoor dat de premies bij het fonds binnenkomen en keert de uitkeringen uit.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?