Werknemer wil airco, koele drankjes, extra pauzes en tropenrooster

Nederland is in de ban van warme zomerdagen, dus werkgevers doen er goed aan om het wat aangenamer voor de medewerkers te maken. Bijna 9 op de 10 Nederlanders vindt dat een werkgever maatregelen zou moeten nemen bij hitte. Op nummer 1 staan extra ventilatoren of airco op de werkvloer, gevolgd door koele drankjes en het tropenrooster.

Slechts een kwart wil graag in korte broek naar het werk, blijkt uit cijfers van de Intelligence Group.

Maatregelen nemen bij hitte
In de wet staan geen concrete normen over werken bij hitte. Maar de werkgever moet wel zorgen voor goede arbeidsomstandigheden zodat werknemers op een normale manier hun werk kunnen doen.

Negen van de tien Nederlanders (87% van de Nederlandse Beroepsbevolking) vindt dan ook dat de werkgever passende maatregelen moet treffen bij hitte. Drie van de tien is voorstander van een tropenrooster waardoor zijn vroeger kunnen beginnen en 1 op de 5 van de werkenden wil in een korte broek, op slippers of sandalen naar het werk bij hitte. Extra verkoeling in de vorm van ventilatoren of airco wordt vaker door vrouwen genoemd. Ook kiezen zij vaker voor extra pauzes. Mannen pleiten vaker voor beschermingsmiddelen tegen de zon (zoals een pet of zonnebrandcrème) dan vrouwen.

Werkplek bepaalt benodigde maatregelen
Of men vindt dat er maatregelen getroffen dienen te worden is vaak afhankelijk van de werkplek en werkzaamheden. In de vakgebieden agrarisch, visserij en tuinbouw (97%), facilitaire dienstverlening en schoonmaak (97%) en bouw (95%) is de meeste behoefte aan aanpassingen in de werkomgeving bij het tropische weer.

Gekeken naar de top vijf gewenste maatregelen is de behoefte aan extra ventilatoren of airco het grootst in de (para)medische dienstverlening. De behoefte aan een tropenrooster is het grootste bij het vakgebied agrarisch, visserij en tuinbouw en aan extra pauzes bij het vakgebied productie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?