Werkgeluk garanderen? Zo doe je dat!

Zonder werkgeluk geen productieve en gezonde werkomgeving. Het is daarom van groot belang om als werkgever actief in te zetten om de situatie zo optimaal mogelijk te maken voor je werknemers. Gelukkig personeel draagt namelijk bij aan het succes van je bedrijf. Dus… hoe garandeer je werkgeluk? Lees snel verder om meer te leren over een aantal strategieën.

De werkcultuur heeft meer invloed dan je denkt!
De werkcultuur speelt een grote rol in het werkgeluk van je werknemers. Het erkennen van je personeel is hier erg belangrijk. Wanneer de mensen die voor jou werken het gevoel hebben dat zij worden gewaardeerd, zullen wij eerder geneigd zijn om hun handen uit de mouwen te steken en hard(er) te werken. Dus, vertel je personeel eens dat je hun werk op prijs stelt, dat je trots bent op de door hen behaalde prestaties en dat ze van waarde zijn voor het bedrijf. Een simpel ‘bedankt’ kan al veel betekenen!

Stel gezondheid voorop
Het is geen geheim dat een goede gezondheid ervoor zorgt dat mensen beter in hun vel zitten en dus beter kunnen functioneren. Als werkgever is het dan ook belangrijk om het kantoor zo te optimaliseren dat de gezondheid van het personeel een focuspunt is. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van ergonomische bureaustoelen en toetsenborden. Ook kun je stressmanagement cursussen aanbieden. Een andere optie is het aanbieden van gezonde snacks, zoals proteïne repen en fruit!

De mentale rust is van groot belang
Om te voorkomen dat je personeel overspannen of burnout sensitief wordt, is het belangrijk om aan hun mentale wensen te voldoen als dit mogelijk is. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot thuiswerken, het nemen van pauzes en het creëren van rustplekken op kantoor. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je werknemers hun stress van de dag niet mee naar huis nemen. Laat hen daarom dus zo min mogelijk overwerken of taken mee naar huis nemen. Zo zorg je ervoor dat het stresslevel lager blijft, waardoor het personeel zich beter voor je kan inzetten.

Mogelijkheden tot groei
De meeste mensen vinden het niets om te lang op dezelfde plek te blijven staan in hun leven. Dit geldt ook op het werk. Geef hen dus de mogelijkheid om door te groeien in hun carrière. Wanneer werknemers weten dat deze mogelijkheden bestaan, zullen zij zich meer inzetten om op deze manier een nieuwe stap te kunnen zetten. Win-win: zij doorgroeimogelijkheden en jij een team vol gedreven mensen!

Het bevorderen van werkgeluk  is essentieel binnen ieder bedrijf. Zorg ervoor dat de werkcultuur goed is, dat de fysieke en mentale gezondheid van iedereen binnen de organisatie op nummer één staat en biedt mogelijkheden tot groei. Binnen de kortste keren zul je merken dat je werknemers zich een stuk beter voelen en zich veel meer inzetten dan eerst.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?