Een goede balans tussen werk en privé is de belangrijkste drijfveer om een bepaalde baan of werkgever te kiezen. Door inzicht te krijgen in de drijfveren van mensen, kan talent langer voor een organisatie worden behouden.
De Persgroep Banen heeft in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit onderzoek gedaan naar de drijfveren van mensen op de arbeidsmarkt.
Volgens prof. dr. Lidewey van der Sluis, Hoogleraar Strategisch Talent Management aan de Nyenrode Business Universiteit, zijn drijfveren de motor van talentontwikkeling. `Door inzicht te krijgen in de drijfveren van mensen, ontstaat er een optimale match tussen werkgever en werknemer, waardoor talent langer in een organisatie wordt behouden`, stelt Van der Sluis.
Balans en ontwikkeling
In het onderzoek is gekeken naar zes verschillende redenen waarom mensen voor een bepaalde baan of werkgever kiezen. De belangrijkste drijfveer anno 2010 is 'balans en evenwicht'.
Mensen hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé en de mogelijkheid om hun tijd zelf in te kunnen delen. Daarna komen de drijfveren 'uitdaging en ontwikkeling' en 'vrijheid en autonomie'. Aan 'hiërarchische positie, macht en status' hechten werknemers het minst waarde.
Drijfveren verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat drijfveren onder andere verschillen op basis van opleidingsniveau. Hoe hoger iemand is opgeleid, des te relevanter zijn bijvoorbeeld de drijfveren 'nalatenschap' (een maatschappelijke bijdrage leveren) en 'uitdaging en ontwikkeling'.
Het grootste verschil tussen hbo en wo is dat hbo-ers bovengemiddeld scoren op de drijfveer 'veiligheid en zekerheid', terwijl wo-ers hier beneden gemiddeld op scoren. Niet alleen opleidingsniveau, maar ook leeftijd, branche en functie hebben invloed op de drijfveren van mensen.
Goede werksfeer van belang
Naast drijfveren is ook gevraagd naar het belang van en tevredenheid over verschillende aspecten van de huidige werksituatie. Het blijkt dat werknemers in 2010 het meest tevreden zijn over baanzekerheid (vast contract), zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.
Mensen hechten in hun werk de meeste waarde aan een goede werksfeer, terwijl uit het onderzoek blijkt dat men hier niet uitermate tevreden over is. Om een aantrekkelijke werkgever te zijn, medewerkers te motiveren en te binden, is het daarom verstandig om te werken aan een goede werksfeer.