We zijn het meest productief in de ochtend

Acht van de tien werkenden zegt ‘s morgens meer werk te verzetten dan ‘s middags. Verder zijn we aan het begin van de week ook actiever, want maandag en dinsdag zijn volgens veel werkenden de meest productieve dagen.

De meerderheid (56%) vindt zich over het algemeen productiever zijn dan hun directe collega’s. Bijna één op de drie werkenden verzet naar eigen zeggen zelfs ‘veel meer werk’ dan anderen in zijn/haar team of afdeling. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau onder gemiddeld 59.500 respondenten per dag.

Uitgerust en actief in de ochtend
De gemiddelde werkende is in de ochtend op zijn best: dan voelt hij zich fit en verzet hij veel werk. Maar liefst 80% van de werkenden geeft aan in de ochtend het meeste werk te verzetten. Een vrijwel even grote groep (83%) zegt in de ochtend het meest uitgerust te zijn. Slechts 1 op de 5 denkt in de middag het meest productief te zijn (20%) en 17% voelt zich in de middag het meest uitgerust.

Meest productief in de ochtend
Bron: ING Economisch Bureau

Bijna de helft van de werkenden (46%) is de eerste uren van de werkdag, zo tussen half 9 en half 11, het meest productief. Eén op de drie (34%) ervaart tussen half 11 en lunchtijd een piek in hun productiviteit. Slechts 9% geeft aan in de uren vlak na de lunch het meeste werk te verzetten. Het einde van de dag is weer voor iets meer mensen het productiefste dagdeel: 11% van de werkenden is naar eigen zeggen het meest productief tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

Uitgerust en productief
De grootste groep (41% van de werkenden) voelt zich op maandag het meest uitgerust. Toch wijzen meer werkenden dinsdag aan als dag waarop ze gewoonlijk het meeste werk verzetten. Op beide dagen voelen fulltime werkenden zich duidelijk fitter en productiever dan op andere dagen van de week.

Donderdag wordt door weinig fulltime werkenden (8%) aangewezen als de dag waarop ze zich het meest uitgerust voelen. Toch verzet 16% op die dag het meeste werk. De donderdag is hiermee weer  ‘productiever’ dan woensdag (12%) of vrijdag (15%).

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?