Waarom werknemers met een growth mindset zo gewild zijn

Werknemers met een growth mindset zijn volgens de Amerikaanse motivatie-goeroe Carol Dweck goud voor een organisatie. Gastauteur Lucas Koren van YoungCapital legt in dit artikel uit wat dit is en waarom werknemers met zo'n mentaliteit zoveel waard zijn.

De omgeving van organisaties verandert voortdurend. Vraag je direct om de hulp van specialisten? Of probeer je het eerst zelf? Zoek jij uitdagingen op en houd je ervan om jezelf te ontwikkelen? Of ga je uitdagingen juist liever uit de weg? Dat zijn verschillen tussen een growth mindset en een fixed mindset. De verschillen leg ik aan de hand van herkenbare situatieschetsen uit. 

Fixed
Mensen met een fixed mindset zijn ervan overtuigd dat je intelligentie vast staat. Ze geloven ook dat talenten en capaciteiten vastliggen. Je kunt het of je kunt het niet, en het heeft toch geen zin om te veel moeite te doen.

Mensen met een growth mindset zijn intrinsiek gemotiveerd en werken niet alleen ‘voor de centen’. Ze willen zich ontwikkelen en realiseren zich dat samenwerken een goede manier is om nieuwe vaardigheden te leren. In tegenstelling tot mensen met een fixed mindset zijn ze ook niet bang om fouten te maken. Ze zien in dat uit je comfortzone stappen de beste manier is om iets nieuws te leren.

Zo denken jouw onlinemarketeers door hun growth mindset nét even vernieuwender dan die van de concurrent en veroveren zo de nummer 1-plek bij zoekmachine Google. Of jouw IT-afdeling leert empathisch mee te denken met de eindgebruiker en maakt de software gebruiksvriendelijker dan die van de concurrent. Zo leidt individuele groei van de medewerkers tot een betere positie van de organisatie. En is de growth mindset de motor voor de groei van het bedrijf.

Niet zwart of wit
Een mindset is niet zwart of wit, maar zit ergens tussen de twee uitersten in. Vanuit welke mindset medewerkers denken, hangt af van de situatie. Als iemand bijvoorbeeld niet om hulp durft te vragen, is dat een teken van een fixed mindset. Terwijl dezelfde persoon misschien wél graag de uitdaging aangaat: een teken van een growth mindset. Het is dus vrijwel onmogelijk om in alle situaties een growth mindset te hebben.

Mocht je bij een bedrijf werken waar medewerkers fouten mogen maken, dan is het makkelijker om de growth mindset toe te passen. Bij een bedrijf waar fouten keihard afgestraft worden, zie je vaker mensen met een fixed mindset. Als werkgever of manager is het belangrijk om open te staan voor medewerkers die fouten maken. ‘Goed voorbeeld doet goed volgen. Maar slecht voorbeeld ook. Topmensen zeggen vaak dat fouten maken mag, maar handelen er niet naar. De managers kopiëren het gedrag van de top weer in hun eigen team. Zo creëer je een cultuur waarin fouten maken niet mag. Dat is funest voor een growth mindset’, zo staat in de YoungCapital Recruitment Guide vermeld.

Leer van je fouten
Fouten maken we allemaal, maar wat moet je dan wel en niet doen?
Niet doen: de fout verzwijgen, wegmoffelen of de schuld afschuiven.
Wel doen: erkennen dat je een fout hebt gemaakt en laten zien wat je ervan hebt geleerd.

Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt
Iets nieuws doen kan heel spannend zijn.
Niet doen: denken dat je het perfect moet doen en niet om hulp durven vragen.
Wel doen: dit zien als een kans om te leren en om hulp vragen als dat nodig is. Ook al maak je fouten, je kunt er alleen maar van leren.

Vraag om feedback
Feedback geven én ontvangen hoort erbij.
Niet doen: feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting. Ook alleen feedback geven en niet openstaan voor het krijgen van feedback is iets wat je beter niet kunt doen.
Wel doen: vraag collega’s op het werk actief om feedback over jezelf, ontvang die met een open houding en bedank de gever. Ook als het moeilijk is om te horen.

Fouten durven maken
“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” - Michael Jordan. De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan al de fouten die hij heeft durven maken. Dus, maak die fouten, erken ze, los ze op en leer ervan.

 

Méér weten over de growth mindset?
Bekijk de TED-talk van motivatiegoeroe Carol Dweck.

Lucas Koren werkt bij YoungCapital, een intermediair op de arbeidsmarkt die zelf ook een growth mindset stimuleert op de werkvloer. YoungCapital is een fan van leren in de praktijk en durft ook fouten te maken. Daar leer je tenslotte het meeste van.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?