Personeelsnet

Vakbond CNV start Meldpunt Vakantiegeld voor werknemers

Onderzoek van vakbond CNV laat zien dat 8% van de Nederlandse werknemers hun vakantiegeld niet krijgt, eind deze maand. Nog eens 11% van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. De vakbond lanceert daarom een meldpunt waar werknemers hun beklag kunnen doen. Want vakantiegeld is een wettelijk recht.

De vakbond maakt deze cijfers bekend aan de hand van onderzoek bij een representatieve groep van 1700 leden. Het CNV lanceert daarom een Meldpunt Vakantiegeld om gedupeerde leden bij te staan.

Het CNV waarschuwt werknemers dat vakantiegeld inleveren feitelijk een loonoffer is. Dat kan betekenen dat de WW-uitkering ook lager uitvalt, als het tot een ontslag zou komen. De bond adviseert werknemers om altijd eerst uit te zoeken of er geen andere mogelijkheden zijn, zoals gespreide betaling van het vakantiegeld.

Vakantiegeld is wettelijk recht
Omgerekend zullen meer dan een half miljoen werkenden eind mei niet hun vakantiegeld krijgen, terwijl dat wel hun wettelijk recht is. “We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

Vakantiegeld inhouden kan alleen in overleg met de werknemer, benadrukt het CNV. De bond roept ‘heel werkend Nederland’ daarom op om melding te doen als de werkgever ten onrechte het vakantiegeld niet uitbetaald.

Eerst overleg, anders naar de rechter
Met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen, gaat het CNV eerst het gesprek aan om tot een oplossing te komen. Maar ook een gang naar de rechter sluit het CNV niet uit. ‘Zeker bij bedrijven waar er geen omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen,’ stelt Fortuin.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?