Vacaturemarkt stabiliseert, maar vraag naar HR-professionals groeit door

De groei van de arbeidsmarkt stabiliseert, terwijl nog steeds heel veel vacatures open staan. De arbeidsmarkt blijft daarom nog onveranderd krap. De vraag naar HR-professionals en recruiters neemt nog wel steeds enorm toe: het vacatureniveau voor HR-functies is 89 procent boven het niveau van vòòr de pandemie. Bedrijven versterken hun HR-afdelingen voor het werven, aannemen, inwerken en scholen van personeel.

Het aantal openstaande en geplaatste vacatures in Nederland is de afgelopen maand stabiel gebleven. Dat komt voor een deel door economische onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van vacaturesite Indeed. Op dit moment ligt het vacatureniveau in Nederland 42 procent boven het niveau van voor de pandemie, in februari 2020.

Werkgevers terughoudender met vacatureplaatsing
“De groei van de arbeidsmarkt lijkt daarmee definitief te stabiliseren”, zegt Arjan Vissers van Indeed. Wel blijft de arbeidsmarkt “ontzettend krap, al neemt die krapte op dit moment dus niet verder toe.”  De oorlog in Oekraïne en de economische onzekerheden die daaruit volgen zijn medeverantwoordelijk voor de stabilisatie, denkt Vissers.

 “Toch is de invloed van de oorlog nog niet te vergelijken met de impact van de pandemie op het vacatureniveau. Gedurende de pandemie zagen we dat de vacaturetrend sterk beïnvloed werd door berichtgeving over bijvoorbeeld de laatste besmettingscijfers. De huidige en mogelijk toekomstige economische problemen leiden tot nu toe tot wat terughoudendheid bij werkgevers bij het plaatsen van vacatures”, zegt Vissers.

Krapte in HR-vakgebied en recruitment
Waar de krapte nog wel duidelijk toeneemt, is in de recruitment en HR. Hier ligt het vacatureniveau 89 procent boven het niveau van voor de pandemie. Vissers: “Bedrijven zijn naarstig op zoek naar specialisten die nieuw personeel kunnen rekruteren. Daarnaast gaat human resource natuurlijk over veel meer dan alleen werving. Wanneer nieuw personeel wordt aangenomen, moeten allerlei zaken geregeld worden, van inwerken tot ondersteuning.”

Ook in de horeca en de hospitality ligt het niveau ver boven het niveau van voor de pandemie, al is het aantal vacatures in de horecasector afgelopen maand voor het eerst sinds lange tijd gedaald. “De afgelopen periode is er relatief meer interesse voor een baan in de horeca. Ook is het mogelijk dat het personeel dat tijdens de sluiting van de horeca in een andere sector hun geld verdiende, weer terugkomen of terug willen”, aldus Vissers.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?