Toptalent werven: tips voor succes op de arbeidsmarkt

Het werven van talent voor je organisatie is een grotere uitdaging dan ooit. Momenteel zijn er significante tekorten op de arbeidsmarkt, zeker voor specialistische functies. Veel werkgevers zitten dan ook met de handen in het haar in hun zoektocht naar toptalent.

Vraag het werknemers
Toch zijn er strategieën die effectief zijn in het vinden van nieuw talent voor een organisatie. Ook wanneer men op zoek is naar leidinggevenden met veel ervaring. In dit artikel bespreken we een aantal tactieken en strategieën die een headhunter Nederland inzet voor het werven van toptalent en leidinggevenden.  De zoektocht naar nieuwe collega’s begint bij bestaande collega’s. Zeker wanneer het een zoektocht is naar een leidinggevende is het belangrijk dat werknemers aangeven wat ze zoeken in een leidinggevende.

Door in gesprek te gaan met huidige medewerkers kom je erachter waar er binnen de organisatie behoefte aan is. Wat beter kan en wat goed gaat. Ook wanneer je de recruitment uitbesteed aan een externe organisatie zoals Maes & Lunau is het belangrijk om dergelijke bruikbare informatie door te geven. Ook kun je vanuit huidige medewerkers opvragen wat de sterkste elementen van de organisatie zijn en wat het zo fijn maakt om bij jouw organisatie te werken.  

Vernieuw de vacatures
In de afgelopen jaren is er online een gigantische verschuiving geweest van tekst naar video. Het is dan ook aan te raden om videobeelden in te zetten in het recruitmentproces. Hoeveel vacatures zie je online die foto’s en of een video bevatten? Op deze manier valt je organisatie meteen op. En zoals ze zeggen, een foto spreekt 1000 woorden. Met een video kun je nog veel meer informatie overbrengen over jouw organisatie als leuke werkplek. 

Zet betaalde advertenties in
Niet alleen op vacature websites maar ook op sociale media zoals Facebook, Instagram etc. Op dergelijke platforms kun je zeer nauwkeurig targeten waardoor je alleen de doelgroep bereikt waar je geïnteresseerd in bent. Zeker bij een zoektocht naar een hoogopgeleide leidinggevende die al vele jaren ervaring heeft is dit verstandig.

De laatste tip die we in dit artikel willen bespreken is om de tijd te nemen. Soms sta je als organisatie te springen om nieuw talent te vinden maar alhoewel werving en selectie duur is, is de verkeerde persoon aannemen nog veel duurder. Het kan zijn dat je na een eerste wervingsronde niet de juiste kandidaat hebt gevonden. In dat geval is het beter om de vacature open te laten staan en verder te zoeken.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?