Tips: met holistische aanpak kunnen bedrijven talent binnenboord houden

Nu de arbeidsmarkt zo krap is, moet HR alles op alles zetten om medewerkers te behouden voor de organisatie. De helft van de HR-managers zegt hiervoor een ‘holistische aanpak’ te hanteren, maar toch is bijna één op de drie mkb-medewerkers níet gelukkig in hun huidige baan. En ruim één op de tien medewerkers zegt dat hun carrièremogelijkheden slecht zijn of dat ze niet voldoende gesteund worden door het management. Om voldoende talent voor de organisatie beschikbaar te houden, moet HR een mix inzetten van retentie, herplaatsing en creatieve werving.

Dat constateert HR-softwareleverancier Personio aan de hand van een onderzoek onder Nederlandse mkb-bedrijven. Daaruit blijkt dat twee derde van de HR-managers aangeeft zich zorgen te maken over het tekort aan talent in de organisatie.

Talentvolle werknemers nu binnenboord houden
Nu het Nederlandse mkb blijft worstelen met het vinden van nieuwe mensen, zou het zich meer moeten focussen op het vasthouden van het talent dat al bij de organisatie werkt. Helaas zegt ruim één op de drie (31%) ondervraagde Nederlandse mkb-medewerkers zich niet gelukkig te voelen in hun huidige baan.

Ruim één op de tien (12%) zegt dat hun carrièremogelijkheden slecht zijn, terwijl een vergelijkbaar aandeel zich niet voldoende gesteund voelt door het management van hun bedrijf. Bedrijven die concurrerend willen blijven, zouden daarom nu actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat zij de mensen vasthouden die ze nodig hebben om succesvol te zijn.

Retentie, herplaatsing en creatieve werving
Naast betere carrière- en groeimogelijkheden, is een goede medewerkerservaring voor het behoud van talent een belangrijke factor. Toch blijkt dat dit voor veel bedrijven nog steeds een uitdaging is. Want bijna de helft (46%) van de HR-managers zegt dat hun bedrijf geen alomvattende aanpak heeft voor de werknemerstevredenheid. En ruim de helft (53%) zegt dat hun bedrijf de neiging heeft om vooral korte-termijn beslissingen te nemen over hun HR-strategie.

Volgens Koen Stam van Personio moeten bedrijven anders gaan kijken naar talentmanagement. “Het vasthouden van talent is minstens zo belangrijk als het zoeken naar nieuwe mensen in een steeds schaarser wordende zee van beschikbaar talent. Stam pleit daarom voor een inclusieve en evenwichtige talentstrategie: “een mix van retentie, herplaatsing en creatieve werving.”

Tips om talent voor de organisatie te behouden

  • Kijk beter naar individuele behoeften van medewerkers en probeer die af te stemmen op de belangen van het bedrijf.
  • Je medewerkers zijn je beste sparringpartners. Praat regelmatig met ze en vraag om feedback: hoe kan het bedrijf zijn medewerkers het beste helpen om hun algemene welzijn te verbeteren, wat hebben ze nodig voor meer motivatie of een hogere productiviteit?
  • Zorg voor goede interne communicatie: medewerkers willen zich veilig, gehoord en gesteund voelen.
  • Zorg ervoor dat je medewerkers waardevolle leer- en ontwikkelmogelijkheden biedt, afgestemd op hun individuele wensen en behoeften.
  • Biedt flexibiliteit op alle mogelijke vlakken. Denk aan hybride werken of flexibele werktijden, andere secundaire arbeidsvoorwaarden, mogelijkheden om intern over te stappen op een andere functies of afdeling, etc.
  • Goed leiderschap zal een doorslaggevende factor zijn voor de inzet en motivatie van werknemers. Zo wordt HR duidelijk uitgedaagd het juiste kader te bieden en leiders te ontwikkelen om talent te behouden.
  • Aandacht voor de bedrijfscultuur is cruciaal om werknemers te motiveren en tevreden te stellen. Belangrijk is dat cultuur niet draait om het bieden van de mooiste voordelen, maar veeleer luisteren naar werknemers en hun zorgen serieus nemen.


ZELF HR-BELEID MAKEN: Met deze hulpmiddelen lukt het beter

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?