Thuiswerkvergoeding naar € 2,35 per dag - Norm maaltijden naar € 3,90

De onbelaste vergoeding voor thuiswerken gaat in 2024 omhoog van € 2,15 naar € 2,35 per thuisgewerkte dag. Deze vergoeding mag u ook geven als de werknemer een deel van de dag thuiswerkt. Het normbedrag voor maaltijden stijgt van € 3,55 naar € 3,90 in 2024. Dit normbedrag geldt voor het ontbijt, de lunch en voor het diner.

Dat is bekend gemaakt in de onlangs gepubliceerde Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 van de Belastingdienst. In de bijbehorende bijlage kunt u alle tarieven, bedragen en percentages vinden (PDF). Officieel moet het parlement nog instemmen, maar dat zal naar verwachting geen wijzigingen opleveren.

Thuiswerkvergoeding naar € 2,35
De onbelaste thuiswerkvergoeding is een gerichte vrijstelling binnen de Werkkostenregeling (WKR). Dit bedrag is bedoeld voor de extra kosten van thuiswerken voor water- en elektriciteitsgebruik, verwarming, koffie, thee en toiletpapier. Bij de invoering is het bedrag gebaseerd op onderzoek verricht door het Nibud.

U kunt de vrijstelling ook toepassen als een werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt. Maar u mag niet een thuiswerkvergoeding én een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer geven op dezelfde dag. Wél kunt u een thuiswerkvergoeding combineren met een reiskostenvergoeding voor een zakelijke (dienst-)reis, die niet onder het woon-werkverkeer valt.

Normbedrag maaltijden naar € 3,90
In 2024 geldt een normbedrag van € 3,90 voor een ontbijt, lunch of een diner. U mag het normbedrag toepassen op maaltijden in bedrijfskantines of in soortgelijke ruimtes waar het werk wordt gedaan.

Het normbedrag (min de eventuele eigen bijdrage van de werknemer van maximaal € 3,90) is volgens de WKR loon van de werknemer. Maar u kunt de waarde van de maaltijd ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte. U hoeft dan de maaltijden niet per werknemer te administreren, maar houdt het totale aantal maaltijden bij van alle werknemers samen. Het totaal trekt u af van de eigen bijdragen van de werknemers. Het bedrag mag niet negatief worden.

Overige normbedragen WKR
De Nieuwsbrief Loonheffingen 2024 noemt ook nog enkele andere gerichte vrijstellingen die relevant zijn, omdat die vaak worden meegenomen in de cao of het handboek personeel. Dan gaat het om de verhuiskostenvergoeding, die ongewijzigd blijft in 2024 (€ 7.750,00).

En ook de regeling voor korting op producten wijzigt niet. De gerichte vrijstelling blijft maximaal € 500,00. De korting of vergoeding is per product maximaal 20% van de waarde van dat product in het economische verkeer.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?