Thuiswerken per direct van de baan, kabinet blijft hybride werken stimuleren

Precies twee jaar na de eerste lockdown, vervallen de coronamaatregelen in ons land. Per direct, vanaf 16 maart 2022, geldt geen thuiswerkadvies meer en kunnen werknemers dus volledig naar hun werk. Als ze daarvoor met het openbaar vervoer reizen, hoeven ze vanaf woensdag 23 maart ook geen mondkapje meer op. Thuisblijven na een positieve test, geldt nog wel. Het kabinet doet ook een beroep op de bevolking om elkaar een beetje ruimte te gunnen, letterlijk en figuurlijk.

De afschaffing van de coronamaatregelen, betekent niet dat Corona weg is, want de besmettingen zijn de laatste weken juist flink opgelopen. Maar het virus is nu wel minder ziekmakend, dus liggen er veel minder mensen op de IC dan in de vorige coronagolf.  Het is daarom tijd om de coronamaatregelen verder te versoepelen, vindt het kabinet.

Het kabinet vraagt iedereen om een beetje rekening te houden met elkaar: geef elkaar de ruimte en respecteer ook elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar u het zelf niet zou doen.

Thuiswerkadvies vervalt per direct
Het huidige thuiswerkadvies vervalt. De afgelopen jaren hebben we veel positieve ervaringen opgedaan met thuiswerken. En veel mensen willen deels thuis blijven werken. Het kabinet roept werkgevers op om met werknemers afspraken te maken om hybride werken blijvend te stimuleren.

Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken.

Blijft thuis en test bij klachten
Voor iedereen (dus ook werknemers) met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Bij een positieve uitslag moet de werknemer naar de GGD en minimaal 5 dagen in isolatie. De werknemer mag weer naar buiten als er 24 uur geen klachten meer zijn.

Het is niet meer nodig om zich te testen zonder klachten. Dus leerlingen, studenten en onderwijspersoneel hoeven ook niet meer 2 keer per week preventief te testen voordat ze naar school of hun opleiding gaan.

Geen mondkapjes meer na 23 maart
De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022. Mensen kunnen er bij drukte nog wel voor kiezen een mondkapje te dragen, ter bescherming van henzelf en anderen.

De enige plekken waar het nog wel verplicht is om een mondkapje te dragen, is in het vliegtuig en op het vliegveld na de security. Dit is een internationale afspraak die overal nog geldt.

Grote congressen zonder coronatoegangsbewijs
Vanaf 23 maart 2022 is ook testen voor toegang (1G) niet meer nodig. Dit geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen, zoals vakbeurzen (meer dan 500 bezoekers).

Bezoekers kunnen vanaf die dag op deze locaties dus zonder coronatoegangsbewijs naar binnen.

Reizen van en naar Nederland
In Nederland is dus geen QR-code meer nodig, maar in landen om ons heen soms nog wel. Bijvoorbeeld bij het inreizen of voor bij bezoek aan horeca, bioscoop of theater. Het is dus handig om de QR-app dan op de telefoon te laten staan.

Voor mensen die naar ons land reizen van binnen de EU/Schengen, vervalt vanaf 23 maart de verplichting om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Ook voor EU-burgers die vanuit landen buiten de EU/Schengen naar Nederland reizen, zijn er geen inreismaatregelen meer. Voor niet-EU-burgers geldt nog steeds een EU-inreisverbod. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor reizen uit veilige landen, mensen die gevaccineerd of hersteld zijn en voor bepaalde reisdoelen.

Basismaatregelen blijven aanbevolen
Corona is niet weg en een besmetting kan ook voor gezonde mensen nog steeds heel vervelend zijn. Dat geldt helemaal voor mensen die ouder zijn, of een kwetsbare gezondheid hebben. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen.
  • Hoest en nies in uw elleboog.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een (zelf)test.
  • Ventileer in binnenruimtes en zorg voor frisse lucht.
  • Haal uw vaccinatie, booster- of herhaalprik

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?