Tevreden leider zorgt voor tevreden medewerkers  

Mensen die ontevreden zijn in hun huidige baan, hebben vaak niet de benodigde middelen om de reden voor dat onvoldane gevoel te onderzoeken. Daardoor stagneren hun loopbanen, raken ze onthecht en een minder productief. Bedrijven zien dan ook dat werknemers aanzienlijk minder betrokken zijn. Managers die meer zelfinzicht krijgen in hun persoonlijke drijfveren en werkprestaties worden zelf productiever. Bovendien krijgen zij meer oog voor de capaciteiten en werktevredenheid van hun medewerkers.

Volgens Hogan Assessments, dienstverlener op het gebied van persoonlijkheidsbeoordeling en leiderschapsadvies, is 'persoonlijkheid' de drijvende kracht achter de tevredenheid van werknemers.

Leiderschapsontwikkeling, persoonlijkheidstests en coaching kunnen de tevredenheid van werknemers aanzienlijk beïnvloeden. Want professionals krijgen daarmee constructief advies om binnen hun bedrijf een passend loopbaantraject te realiseren. Bovendien komen daarmee ook betere gesprekken tot stand en worden doelen inzichtelijk.

Eén op de vijf werknemers is onthecht
Uit een wereldwijde enquête over de werkomgeving blijkt dat 19% van de werknemers actief onthecht is van hun huidige baan. De tevredenheid met de loopbaan is het hoogst in Europa. Uit onderzoek naar hoe tevredenheid van werknemers zich vertaalt in bedrijfsprestaties, blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen een tevreden personeelsbestand en de financiële prestaties van een bedrijf.

Werkgevers moeten daarom zorgen dat ze aan de basisbehoeften van hun personeel voldoen en teams helpen om een betere balans tussen werk en privéleven te vinden.

Gezondheidsproblemen en stress
Uit ander onderzoek onder meer dan 32.000 Europese werknemers uit 30 landen, blijkt dat mensen met een slechte balans tussen werk- en privéleven twee maal zoveel kans hebben op gezondheidsproblemen. Die uiten zich in stress, vermoeidheid, een slechtere gezondheid en zelfs een groter risico op drugs- of alcoholmisbruik.

Ook hier kan een betere balans tussen werk- en privéleven een positieve bijdrage leveren aan zowel de gezondheid en het welzijn van een de werknemers. En gezonde werknemers vormen een productiever personeelsbestand.

Betrokkenheid bij het werk
Het herkennen en aanpakken van sterke punten en tekortkomingen is van wezenlijk belang voor iedereen die zinvol werk wil doen binnen een bedrijf. Daarom speelt leiderschapsontwikkeling een cruciale rol voor mensen die tevredenheid zoeken in hun loopbaan.

Want hoewel de balans tussen werk- en privéleven enorm belangrijk is voor de tevredenheid van werknemers, kunnen ook andere factoren bijdragen aan professionele voldoening. Betrokkenheid bij het werk, goed presteren in een gekozen vakgebied, mensen buiten de bedrijfsomgeving helpen en een goede relatie met collega's, zijn allemaal factoren die kunnen zorgen voor meer tevredenheid onder werknemers.

Inzicht in optimale zingeving
Leiderschapsontwikkeling kan professionals helpen bij het verbeteren van hun sterke punten en het identificeren van blinde vlekken. Zo zijn ze beter in staat om hun tekortkomingen te onderzoeken en belangrijke doelen en methoden te ontwikkelen om eventuele problemen ten aanzien van hun loopbaan aan te pakken. Coaching helpt hierbij door individuele ondersteuning te bieden aan werknemers die een nieuwe functie zoeken of die hun prestaties binnen het bedrijf willen verbeteren.    

Persoonlijkheid speelt een belangrijke rol bij de optimale zingeving in het werk. De combinatie van persoonlijkheidsbeoordelingen met coachingprogramma’s geeft goed inzicht in ervaren problemen. Verder biedt het bruikbare feedback voor effectieve strategieën om beter met problemen om te gaan. Op die manier ontstaat meer vertrouwen in het vermogen om in de eigen functie optimaal te presteren.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?