Personeelsnet

Tattoos en piercings alom aanwezig, maar liever niet op het werk

Sinds de jaren ’90 laten veel meer Nederlanders een tattoo zetten. Ook piercings en kunstnagels zijn nu alom aanwezig. Maar werkgevers zijn soms minder enthousiast en willen dat deze lichaamsversieringen niet zichtbaar zijn op het werk.

Banenplatform Joblift onderzocht bij 2,4 miljoen vacatures hoe het staat met restricties op het gebied van tatoeages in vacatures. Het vond een aantal beroepen waarvoor je met zichtbare tatoeages niet de eerste keus bent voor sommige werkgevers.

Geen tattoos, piercings of kunstnagels
In totaal vond de vacaturesite in Nederland 2355 vacatures waarin uitdrukkelijk werd vermeld dat tatoeages niet waren toegestaan voor toekomstige werknemers. Dit lijkt een klein aantal, maar het is op zichzelf al opvallend dat de eis in vacatures voorkomt.

Zo zijn in het VK slechts 37 vacatures te vinden waarin tattoos worden beschreven als niet toegestaan. In Groot-Brittannië zijn dit soort omschrijvingen dan ook uitdrukkelijk verboden, terwijl dat in Nederland niet zo is. Naast restricties voor tattoos vonden zijn er in Nederland ook vacatures waarin piercings (1.120 vacatures), gouden tanden (83), en kunstnagels (14) niet werden geaccepteerd voor toekomstig personeel.

Vooral bij vacatures aan de onderkant
Vooral bij lager-opgeleid werk, komt het voor dat werkgevers geen sollicitanten met tatoeages accepteren. De vijf beroepen hieronder die het meest voorkomen zijn beveiliger, bedieningsmedewerker, host (gastheer of gastvrouw), schoonmaker, en verkeersregelaar.

Verdeeld over het land, komen de meeste van de 2355 vacatures waarin tattoos worden geweerd onevenredig veel voor in Noord- en Zuid-Holland.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?