Sporten verkleint de kans op burnout bij werknemers

Werknemers die vier uur per week aan sport doen, halveren het risico op burnout en depressie, melden onderzoekers van de Tel Aviv University . Een regulier sportprogramma zorgt daarmee voor minder uitval op het werk.

Voor het onderzoek werden 1632 werknemers ingedeeld in vier groepen: niet sporters, mensen die 75 tot 150 minuten per week bewogen, mensen die 150 tot 240 minuten per week bewogen en een groep mensen die meer dan 240 minuten per week aan sport deden. De beste resultaten waren in de laatste groep te zien, waar de kans op mentale klachten en depressies met de helft afnam.

Dat sporten goed is voor de geestelijke gezondheid, schrijven de onderzoekers toe aan grotere zelfredzaamheid en een beter zelfbeeld van sporters.

Sportvoorziening op het werk
Werknemers met depressieve klachten kunnen een burnout krijgen en vormen dan een grote kostenpost voor werkgevers. De onderzoekers doen daarom de aanbeveling aan werkgevers om werknemers in de gelegenheid te stellen om  te sporten.

Dat kan bijvoorbeeld door flexibele werktijden in te stellen. Verder pleiten zij voor sportvoorzieningen op de werkplek of het verstrekken van kortingen op het lidmaatschap voor sportclubs.

150 minuten sporten per week
De onderzoekers volgden de werknemers, die werkten bij bedrijven of de overheid, voor een periode van negen jaar. De werknemers vulden vragenlijsten in en kregen geregeld medische controle in verschillende klinieken.

De werknemers die het meeste aan beweging deden hadden het minste last van burnouts en depressies. Maar het meest optimale resultaat werd gevonden bij werknemers die 150 minuten per week aan sport deden. Aan de andere kant, constateerden de onderzoekers de meeste depressies en burn-outs bij werknemers die helemaal niet aan sport deden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?