Personeelsnet

Sleutelrol voor HR bij invoering van digitale strategie

Veel bedrijven willen digitale bedrijfsmodellen invoeren, maar Nederlandse HR-managers voelen zich daarbij niet voldoende gesteund door de IT-afdeling. HR heeft een belangrijke rol bij digitalisering, omdat de grootse knelpunten voor verandering bij het personeel zitten.

 

Dat wijst nieuw onderzoek uit, dat IDC heeft gedaan in opdracht van Cornerstone OnDemand, aanbieder van cloud-based learning en human capital management software. Het onderzoek bekijkt de rol van talent in digitale transformatie, door de opvattingen en verwachtingen van HR-managers en lijnmanagers in veertien Europese landen te meten.

HR- en lijnmanagers werd gevraagd in hoeverre zij menen dat HR en IT op elkaar zijn afgestemd, met name in hoeverre IT-managers HR ondersteunen bij het leveren van moderne tools voor de werkplek. Van de Nederlandse respondenten voelt 50 procent zich gesteund door IT en dat is beduidend lager dan in andere Europese landen zoals Italië met 65 procent, Spanje met 64 procent of Frankrijk met 63 procent.

Medewerkers grootste hindernis
De verschuiving naar digitale bedrijfsmodellen vereist vaak veranderingen van de kernprocessen, en de grootste hindernis voor deze veranderingen zijn mensen – niet de technologie of financiële beperkingen. Afgezien van verouderde IT-systemen, zijn de medewerkers de grootste hindernis in de digitale transformatie in Nederland.

Top vijf hindernissen

Aandeel Nederlandse respondenten

Culturele weerstand

37 %

Verouderde IT-systemen

31 %

Onvermogen om cruciaal talent te behouden

29 %

Omscholing en talentontwikkeling niet mogelijk

27 %

Ontbreken van financiële middelen

26 %

Sleutelrol voor HR in digitale strategie
HR professionals spelen een sleutelrol bij het uitvoeren van digitale transformatiestrategieën. Een grote meerderheid (84 procent) van de Europese organisaties is al bezig met een digitale transformatie of hebben plannen hiervoor. Lijnmanagers begrijpen het belang van de rol van HR in de transformatie; 80 procent is van mening dat HR belangrijk is voor digitaal succes.

Vincent Belliveau van Cornerstone OnDemand stelt dat HR een fundamentele rol heeft in de digitale transformatie. Die rol is zo belangrijk omdat de belangrijkste belemmeringen met werknemers te maken hebben. “De verschuiving van HR naar een strategische rol in het bedrijf, betekent dat de werknemers worden ingezet de digitalisering tot een succes te maken - met als resultaat het vertrouwen van bedrijven een boost te geven," stelt Belliveau.
 
Medewerkers begeleiden en motiveren
"Digitale transformatie is uitgegroeid tot een topprioriteit voor organisaties", voegt research manager Jan van Vonno toe.

"Een succesvolle transformatie vereist veranderingen in de manier waarop werknemers worden begeleid, gemotiveerd en hun vaardigheden ontwikkelen. Het vereist ook aanzienlijke inspanningen op het gebied van interne communicatie en veranderingsmanagement. Een duidelijke meerderheid van lijnmanagers erkent dat HR een vitale rol speelt in het behalen van een succesvolle digitale transformatie."

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?