Regionale Werkcentra moeten arbeidsmarkt in Nederland versterken

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft kampen met aanhoudende arbeidstekorten. Om de arbeidskrapte aan te pakken, komen er 35 Werkcentra verspreid over het hele land. In een werkcentrum gaan overheidsinstanties samenwerken met, UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties om de regionale arbeidsmarkt te versterken.

Deze werkcentra zullen dienen als centrale loketten waar zowel werkzoekenden als bedrijven terechtkunnen voor hulp bij het vinden van werk of personeel. De beslissing is genomen omdat goede ervaringen zijn opgedaan bij werkcentra die nu al in ons land functioneren, zoals in Zuid-Limburg of in de regio Rijnmond.

Eén loket voor vragen over werk
De Werkcentra zijn ontworpen om als één enkel aanspreekpunt te fungeren waar mensen met diverse hulpvragen terecht kunnen. Minister Van Gennip (SZW) benadrukt het belang van deze centra op de arbeidsmarkt voor bedrijven om optimaal te kunnen ondernemen en voor werkzoekenden omdat werk bijdraagt aan gelijke kansen.

Volgens minister Schouten (Pensioenen en Armoedebeleid) zijn de Werkcentra niet alleen bedoeld om werkzoekenden aan een baan te helpen, maar ook om een brug te slaan naar passende scholing en begeleid werken. Want de Werkcentra brengen alle benodigde dienstverlening samen onder één dak, zodat instanties samen met de werkzoekende kunnen zoeken naar de beste stap richting werk.

In elke arbeidsmarktregio een Werkcentrum
Op dit moment beschikken acht regio’s al over een Werkcentrum. Op andere plekken zijn vaak nog verschillende loketten, zoals regionale mobiliteitsteams, WerkgeversServicepunten en Leerwerkloketten. Daardoor sluit de dienstverlening niet goed op elkaar aan en weten mensen niet altijd waar ze terechtkunnen.

Het kabinet wil dat in alle 35 arbeidsmarktregio’s een Werkcentrum komt, zodat mensen en bedrijven door heel Nederland weten waar ze in de buurt kunnen aankloppen voor werk, de juiste scholing of geschikt personeel. Het is de intentie dat iedereen daar zonder afspraak terecht kan voor ondersteuning, ongeacht de hulpvraag of uitkering die iemand heeft.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?