Personeelsnet

Platformeconomie is niet alleen meer interessant voor pizzabezorgers

Flexwerkers en freelancers die werkzaamheden uitvoeren via digitale platformen, hebben lang niet altijd slechtbetaald werk. Want de digitale platformen bieden, naast opdrachten voor bijvoorbeeld klussers en bezorgers, ook goedbetaald werk voor hoogopgeleiden zoals softwareontwikkelaars.

Dat constateert consultancyfirma Boston Consulting Group in een nieuwe studie ‘The New Freelancers: Tapping Talent in the Gig Economy’. 

Op basis van enquêtes bij meer dan 11.000 werknemers en gesprekken met bedrijfsleiders en managers, werpt de studie een nieuw licht op de wereldwijde ‘Gig Economy’. Daarbij gaan werkenden van opdracht naar opdracht, die zij aangeboden krijgen via digitale platformen als Uber, Deliveroo, Freelancer.nl en Werkspot.

Het aantal werknemers die verklaren werk te hebben verloren door deze freelancetrend, is overigens gelijk aan het aantal dat op dezelfde manier nieuw werk vond.

Platformeconomie biedt ook zinvol werk
De studie gaat ook in op de potentiële bedreiging die de groei van de platformeconomie betekent voor de werkzekerheid en arbeidsrechten van de betrokken werknemers. Uit de studie blijkt dat er heel wat misverstanden bestaan, omdat digitale platformen volop kansen bieden voor zowel werknemers als ondernemingen.

Veel van de nieuwe freelancers, verwelkomen de platformeconomie als een weg naar meer zelfstandigheid en flexibeler en zinvoller werk. Volgens de studie zijn platformwerkers verspreid over een brede waaier van industrieën en sectoren, waaronder IT (met inbegrip van media, telecom en data), financiën en verzekeringen.

Omvang platformeconomie is nog klein
Ondanks de grote hoeveeheid Deliveroobezorgers en Ubertaxi’s die we in steden zien rondrijden, is de wereldwijde trend veel kleiner dan algemeen wordt aangenomen. Want het gebruik van platformen voor het delen van werk als eerste bron van inkomsten omvat in ontwikkelde economieën maar 1 tot 4 procent van de werknemers.

Een bijkomende 3 tot 10 procent van de werknemers in ontwikkelde economieën geven aan de platformen te gebruiken om extra inkomsten te genereren naast hun gebruikelijke werk. Dat aandeel loopt wel op in landen als India en China, waar meer dan 30 procent aangeeft de digitale platformen te gebruiken als een aanvullende bron van inkomsten.

Schaarse bron van talent en expertise
De talenten en expertise van freelancers en zzp’ers, worden door ondernemingen vooral ingezet bij de snelle veranderingen op het werk. Vier van de tien leidinggevenden verwachten dan ook dat freelancers de komende vijf jaar een steeds groter aandeel van het totale aantal medewerkers van hun onderneming zullen gaan uitmaken.

Volgens Boston Consulting Group moeten ondernemingen daar wel goed op inspelen. Dat kan door passende ondersteuningssystemen te ontwikkelen om freelancers te helpen optimaal te presteren.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?