Personeelsnet

Persoonlijke ontwikkeling telt niet mee voor beoordeling en salaris

Werkgevers verbinden beloningsbeslissingen over werknemers niet aan het behalen van ontwikkeldoelen. Want voor maar voor maar acht procent van de werknemers, was het behalen van ontwikkeldoelen van invloed op de beoordeling of het salaris.

Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van TrainTool, trainingsbureau in soft skills-ontwikkeling, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers in Nederland.

Trainingsdoelen worden niet vastgelegd
Werkgevers geven daarmee geen stimulans voor werknemers om actief aan de slag te gaan met de eigen ontwikkeling.

Ruim de helft (56 procent) van de Nederlandse kantoormedewerkers heeft het afgelopen jaar niet zelf bedacht welke vaardigheden of kennis ze willen verbeteren. Opvallend genoeg bespreekt 40 procent van de kantoormedewerkers wel de ontwikkeldoelen met de leidinggevende of HR-manager. Maar het daadwerkelijk samen vastleggen van wat men wil leren, doet echter maar 12 procent.

Verschillen tussen werknemers
Jongere werknemers ontvangen graag meer training in algemene sociale en communicatieve vaardigheden, terwijl oudere werknemers minder behoefte hebben aan trainingen in het algemeen.

Bij vrouwen vindt de gewenste ontwikkeling binnen soft skills vooral plaats in het voor zichzelf opkomen, feedback geven en omgaan met weerstand. Leiderschapsvaardigheden, coachen en gesprekstechnieken zijn bij zowel mannen als vrouwen populair. Vrouwen krijgen dan ook meer training in assertiviteit, maar minder in leiderschapsvaardigheden en samenwerken dan mannen.

Sectorale soft skills
In de zorg en het onderwijs is behoefte aan ontwikkeling in vaardigheden als coachen, samenwerken, omgaan met weerstand en empathisch communiceren. In de financiële dienstverlening is dat vooral klantgericht handelen en klachtenafhandeling, terwijl bij de overheid vooral wordt getraind op samenwerken en feedback geven.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?