Personeelsnet

Pensioenregeling, reiskosten en scholing zijn favoriete arbeidsvoorwaarden

Zowel werknemers als werkgevers hebben pensioen op de eerste plaats staan als favoriete arbeidsvoorwaarde. Maar liefst 93 procent van de werkende Nederlanders vindt een pensioenregeling belangrijk. Van de werkgevers denkt 88 procent daar hetzelfde over. In vacatures benadrukken veel werkgevers daarom dat zij een pensioenregeling bieden.

Dat blijkt uit onderzoek van vacturesite Indeed, waarbij duizenden vacatures werden geanalyseerd op secundaire arbeidsvoorwaarden, en meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkgevers werden ondervraagd naar hun voorkeuren op dit gebied.

Nederland blijft pensioenland
“Ondanks dat de dekkingsgraden en pensioenfondsen onder druk staan, is en blijft Nederland een echt pensioenland. Dat zien we in dit onderzoek ook echt terug. We vinden het een comfortabel gevoel om te kunnen sparen en wat zekerheid voor later op te bouwen”, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux.

Verder geeft 85 procent van de werknemers aan een goede reiskostenvergoeding zeer belangrijk te vinden, op de voet gevolgd door scholing- en studiefaciliteiten met 83 procent.

Werkgever schermt met pensioenregeling in vacatures
Werkgevers benadrukken de beschikbaarheid van een pensioenregeling in hun vacatures om kandidaten over de streep te trekken. Tussen 2017 en 2019 nam het aantal vacatures waarin een pensioenregeling genoemd wordt met bijna zestig procent toe.

Tussen 2018 en 2019 was de groei het meest intensief. In dat jaar nam het aantal vacatures waarin werd gerept over pensioenen toe met 34 procent. Op dit moment geven 55 procent van de werkenden aan ook daadwerkelijk te beschikken over een pensioenregeling op het werk.

Werkgevers adverteren met secundaire arbeidsvoorwaarden
Bijna alle secundaire voorwaarden die door Indeed onder de loep zijn genomen komen vaker voor in vacatures. “Met de economische voorspoed van de laatste jaren en de krapte op de arbeidsmarkt, zien we dat het aantrekken van werknemers steeds lastiger wordt. De werkloosheid is nog steeds laag en mensen zitten wat steviger in het zadel.”

Werkgevers moeten er volgens Pos dan ook harder aan trekken om mensen binnenboord te halen en te houden: “Een goed salaris alleen volstaat niet meer. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden en het promoten hiervan zijn minstens zo belangrijk.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?