Overspannen arbeidsmarkt: Recruiters krijgen nauwelijks reactie op vacatures

Het laagterecord in arbeidsmarktactiviteit uit het tweede kwartaal is in het derde kwartaal 2021 opnieuw gebroken. In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest. Recruiters ontvangen nu geen 8 sollicitaties meer per vacature, maar slecht een enkele sollicitatie of zelfs helemaal geen enkele meer.

De verwachting was dat na de vakantie de arbeidsmarktactiviteit zich zou herstellen. Het tegenovergestelde lijkt eerder waar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van Intelligence Group van juli tot en met september 2021.

Nog nooit zo weinig baanzoekers
In een markt waar de vraag nog nooit zo hoog is geweest, is het aanbod van actieve baanzoekers nog nooit zo laag geweest, sinds Intelligence Group dit sinds 2003 meet. Het aandeel personen uit de Nederlandse beroepsbevolking dat actief op zoek is naar een baan is verder gedaald van 11,1% naar 10,7%. Bovendien is het aandeel mensen dat helemaal niet op zoek is naar (ander) werk verder gestegen.

Tegelijkertijd bereikt de sourcingsdruk een nieuw hoogterecord. Ruim 34% van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar/werkgever voor een nieuwe baan.

Ontbreken van aanbod vast en flex
Het dalen van het actieve arbeidsaanbod, merken recruiters direct. Zij krijgen geen 8 sollicitaties per vacature meer, maar helemaal geen of slechts een enkele sollicitatie. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt versterken het gevoel van krapte en schaarste, zoals lege banken bij detacheerders. Verder willen mensen die tijdelijk bij de GGD hebben gewerkt, niet zomaar tegen minder aantrekkelijke voorwaarden ergens anders aan de slag gaan.

Werkgevers reageren op de lage arbeidsmarktactiviteit door nog actiever mensen te benaderen. Nog nooit eerder zijn zoveel mensen benaderd voor een andere baan als in het afgelopen kwartaal, namelijk 34,3%. Dit vindt inmiddels plaats over de volle breedte van de arbeidsmarkt, met natuurlijk een aantal vakgebieden die er echt uitschieten zoals Engineering, Consultancy en ICT.

Recruiters blijven in zelfde vijver vissen
Werkgevers vissen allemaal in dezelfde vijver. Omdat de meeste werkgevers dezelfde middelen inzetten, neemt de druk op de arbeidsmarkt alleen maar toe, terwijl andere delen van de arbeidsmarkt onbenut blijven. Recruiters zouden gebruik kunnen maken van alternatieven, zoals outdoor recruitment, promotieteams, goede vacatureteksten, snellere wervingsprocessen en dergelijke.

“De krapte en schaarste is niet een blijvend fenomeen, maar is voor de komende maanden en misschien zelfs wel kwartalen een grote bedrijfseconomische beperking voor bedrijven. Het niet kunnen aantrekken van de juiste mensen gaat tot veel faillissementen leiden en daardoor tot een normalisatie op de markt. Het aanpassen aan het huidige normaal op gebied van arbeidsmarktbenadering en bijvoorbeeld hybride werken is belangrijk voor bedrijven om niet tot de verliezers op de arbeidsmarkt te behoren”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?